Pluinveeweb: '2016 wordt moeilijk jaar voor leghennenhouders'

10-11-2015

2016 wordt waarschijnlijk een moeilijk voor leghennenhouders. De productie in de Verenigde Staten stijgt waardoor de import van Europese eieren vanaf 1 januari 2016 komt te vervallen. Ook stijgt de Europese productie, waardoor het aanbod hoger wordt dan de vraag. Dit heeft nu al een drukkend effect op de actuele eierprijzen.

Dat blijkt uit cijfers over eieren die de EU onlangs presenteerde. „De productie in de Verenigde Staten wordt snel opgepakt. Koppels worden geruid en herbevolking is in volle gang waardoor er vanuit de VS vanaf 1 januari 2016 geen vraag meer naar eieren uit Europa zal zijn”, schrijft de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) in haar nieuwsbrief.

Bovendien schat de EU dat de Europese productie in 2015 met 2,4 procent stijgt en in 2016 met 1,8 procent. „Dit leidt in 2016 tot een te hoog aanbod ten opzichte van de vraag. En dat heeft nu al een drukkend effect heeft op de actuele eierprijzen”, meldt de NVP.

De bekende ‘kerstpiek’ zal nog wel een kleine prijsstijging geven, maar daarna komen er genoeg eieren op de Europese markt, als de verwachtingen uitkomen.

Te veel scharreleieren

In Nederland worden veel te veel scharreleieren geproduceerd.  Ook vanuit de eierverwerkende industrie is de vraag naar Freiland groeiende, ten koste van het scharrelei-segment. In Noord-Europa praat men over dierenwelzijn, terwijl in Zuid-Europa de dieren in (EU geaccepteerde) kooihuisvesting worden gehouden.

„Het probleem is dat ketenregie ontbreekt. Zolang pluimveehouders zich (nog) niet willen verenigen en onvoldoende vertrouwen hebben in de positieve effecten van dergelijke maatregels, blijft de productie in de opkomende ei- en kipproducerende landen als Polen, Oekraïne en Turkije toenemen, terwijl de vraag nauwelijks meer groeit”, analyseert de NVP.

Aanbod reguleren

„Eerst moet ‘de buurman’ het doen, voordat we zelf maatregelen willen nemen. Maar mogelijk ontstaat  in 2016 het besef dat je zelf die buurman kunt zijn en dat het Europese aanbod wat meer kan worden gereguleerd, ten gunste van de prijzen”, aldus de NVP.

Tekst:Tom Schotman & NVP

 
 

Inloggen op de ledenportal