Pluimveeweb: ‘Behoud primaire productie in Nederland is cruciaal’

25-11-2015

Renkum, woensdag 25 november 2015
Het behoud van pluimvee- en varkenshouders in Nederland is cruciaal. Nederland kan niet leven van alleen een kenniseconomie. Er moeten veehouders zijn die nieuwe ontwikkelingen op hun bedrijven toepassen en helpen ontwikkelen waardoor Nederland deze technologieën naar het buitenland kan exporteren. Hierdoor blijven ook toeleverende en verwerkende bedrijven hun research in Nederland uitvoeren.

Dat zei Leo den Hartog, Research en Development directeur van Trouw Nutrition afgelopen vrijdag 20 november 2015 op de Algemene Ledenvergadering van De Algemene Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren (Anevei) in Renkum.

De directeur ziet voldoende toekomstperspectief voor de veehouderij in Nederland. „We zitten dichterbij de consumenten in het Ruhrgebied en dichterbij Parijs dan de productiegebieden in Duitsland en Frankrijk (Bretange).”

Onderscheidende producten
Den Hartog ziet veel kansen voor consument gestuurde kolomgerichte productie van onderscheidende producten voor rijke consumenten in Noord-West Europa. Een goede samenwerking tussen veehouders andere partijen in de keten is daarbij cruciaal volgens hem.

De directeur verwacht niet dat hier megabedrijven komen met 1 miljoen leghennen of 100.000 vleesvarkens, maar volgens hem zit er een optimum aan bedrijfsgrootte waardoor Nederlandse pluimvee- en varkenshouders kunnen concurreren.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal