Pluimveeweb: ‘Antibiotica, mest en ingrepen belangrijkste issues voor veehouderij’

27-11-2015

Renkum, vrijdag 27 november 2015
Het verder verlagen van het antibioticagebruik en -resistentie, het op orde krijgen van de mestverwerking en het houden van de dieren na het ingrepenbesluit, worden de komende jaren de belangrijkste issues voor de Nederlandse veehouderij.

Dat verwacht Leo den Hartog, Research en Development directeur van Trouw Nutrition. Hij zei dat afgelopen vrijdag 20 november 2015 op de Algemene Ledenvergadering van De Algemene Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren (Anevei) in Renkum.

„Wereldwijd, met name in opkomende markten, is voedselveiligheid het belangrijkst, gevolgd door milieu en later komt pas dierwelzijn, maar in het rijke Nederland ligt dat dus anders”, zegt Den Hartog. Al ziet hij dat dierenwelzijn wereldwijd langzaam belangrijker wordt.

„Als veehouderij is het belangrijk om de houderijwijze uit te leggen richting de maatschappij. Bijvoorbeeld dat het houden van vrije uitloop hennen weliswaar beter is voor het dierenwelzijn maar tot 20 procent meer CO-2 uitstoot en 25 procent meer landgebruik leidt ten opzichte van kooihuisvesting”, zegt de directeur.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal