Boerderij: VS: handelsakkoord zonder landbouw is geen akkoord

01-12-2015

30 nov 2015 laatste update:1 dec 2015 
Een TTIP-handelsovereenkomst tussen VS en EU is ondenkbaar zonder de landbouw daarin te betrekken. Dat zegt VS-landbouwminister Tom Vilsack.

Vilsack was maandag in het Europees Parlement om zijn visie te geven op het landbouwdeel van de TTIP-onderhandelingen.

De landbouwminister van de Verenigde Staten zegt dat een overeenkomst tussen de VS en de EU ook van belang kan zijn om standaarden op het gebied van voedselveiligheid te zetten voor de rest van de wereld. De Amerikaanse landbouwminister maakte duidelijk dat er weliswaar verschillen zijn in de manier waarop de EU en de VS voedselveiligheid realiseren, maar dat het uiteindelijke doel van beide partijen hetzelfde is. In de VS wordt een meer risico-gebaseerde benadering gekozen, terwijl de EU veel meer nadruk op het voorzorgprincipe legt, zegt Vilsack.

Beeld van landbouw als industrieel complex 'niet terecht'
De landbouwminister betoogde dat het beeld dat van de landbouw bestaat geen recht doet aan de diversiteit in de sector. De landbouw wordt gezien als een groot industrieel complex, terwijl het in de VS gaat om ongeveer 2,2 miljoen boeren, waarvan  het merendeel jaarlijks niet meer dan $10.000 aan het bedrijf verdient.

Amerikaanse minister: 'te weinig waardering voor werk boer'
Vilsack: "Wij hebben de boer nodig om te eten. Ik heb rechten kunnen studeren, en ook mijn kinderen hebben kunnen studeren, omdat we niet hoefden na te denken waar we ons eten vandaan zouden halen. Daar zorgen onze boeren voor. Er is te weinig waardering voor hun werk."

'Landbouw komt altijd achteraan bij handelsbesprekingen'
De minister zegt dat bij handelsbesprekingen de landbouw altijd een van de laatste onderwerpen is, die moeten worden afgewikkeld:  "Dat zal bij TTIP niet anders zijn. De landfbouw is als sector niet groot genoeg om heel veel gewicht in de schaal te leggen, maar wel groot genoeg om een akkoord te belemmeren. Als we de landbouw buiten een akkoord zouden houden, zouden we in het congres onvoldoende steun krijgen voor een verdrag."

 
 

Inloggen op de ledenportal