Pluimveeweb: Verhoogde sterfte voortaan verplicht per stal melden i.p.v. per bedrijf

04-12-2015

Den Haag, vrijdag 4 december 2015
Pluimveehouders zijn vanaf vrijdag 4 december 2015 verplicht om verhoogde sterfte bij hun dieren door bijvoorbeeld vogelgriep per stal te melden in plaats van per bedrijf.

Deze wijziging van de Regeling preventie dierziekten is donderdag 3 december in de Staatscourant gepubliceerd. Uit de besmettingen met hoogpathogene vogelgriep in 2014 bleek dat de grenswaarden voor de meldplicht op bedrijfsniveau niet gehaald werden.

„Om in een zo vroeg mogelijk stadium een besmetting van bijvoorbeeld hoogpathogene vogelgriep op te sporen is het van belang dat deze meldplicht niet op bedrijfsniveau, maar per stal geldt. Zo wordt het verspreidingsrisico in het beginstadium verkleind en kan de schade beperkt worden”, is de reden van de wijziging.

In-ovo vaccinatie van NCD 
Bovendien is het vanaf vrijdag 4 december mogelijk om bepaalde NCD-vaccins toe te dienen in broederijen, doordat de mogelijkheid wordt geboden om al voor de derde levensdag een vaccin toe te dienen. Dit mag nu omdat er nu een vaccin beschikbaar is dat in het ei (in-ovo) al toegediend kan worden aan het embryo. In het verleden mochten dieren alleen tussen dag 3 en 18 tegen NCD gevaccineerd worden. 

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal