Pluimveeweb: Boete en werkstraf voor pluimveehouder die vlekziekte verzweeg

04-12-2015

Venhorst, vrijdag 4 december 2015
Een pluimveehouder uit het Brabantse Venhorst heeft donderdag 3 december van de economische politierechter in Den Bosch een werkstraf van 80 uur gekregen en een boete van 7.500 euro, waarvan 2.500 euro voorwaardelijk. De pluimveehouder verzweeg in de periode tussen december 2013 en maart 2014 dat een aantal kippen vlekziekte had en vermeldde niet een verhoogde sterfte van meer dan drie procent van zijn dieren.

Ook werd hem valsheid in geschrifte ten laste gelegd, meldt het Brabants Dagblad. Hij vulde op het Voedselketeninformatie formulier het hokje dat bestemd is voor ziektebeelden niet in en zette de hoeveelheid kippen die hij hield en naar de slacht bracht verkeerd op papier.

Volgens het OM is door de boer alleen maar gekeken naar het bedrijfsbelang en heeft hij met zijn manier van werken de transportploeg en het personeel in het slachthuis aan risico’s blootgesteld. De boer zei dat het gebruikelijk is om alleen het hokje van ziektebeeld in te vullen wanneer er medicijnen gebruikt worden. Daar trapte de politierechter niet in. 

Tekst:Tom Schotman & Brabants Dagblad

 
 

Inloggen op de ledenportal