Pluimveeweb: LTO: NVWA-discussie mag niet leiden tot hogere keuringskosten

09-12-2015

LTO Nederland roept de regering op de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) te versterken, maar de rekening daarvan niet in de keuringskosten bij pluimveehouders te leggen. Dat laatste zou de concurrentiepositie van de Nederlandse landbouw verzwakken stelt de belangenorganisatie.

Overheden in andere landen nemen keuringskosten wel voor hun rekeningen, aldus LTO Nederland. „Ga voortvarend aan de slag met het plan van aanpak voor de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) en trek daar extra geld voor uit.” Dat is de dringende oproep van LTO naar de Tweede Kamer.

De boerenorganisatie voegt daaraan toe dat de discussie over de NVWA in geen geval mag leiden tot hogere keuringskosten voor boeren en tuinders. Wat LTO betreft is het hoogste tijd om de NVWA na tal van bezuinigingen en reorganisaties structureel te versterken.

Teleurgesteld

LTO Nederland is teleurgesteld dat het amendement Dijkgraaf, waarin bij de begrotingsbehandeling was voorgesteld om 10 miljoen euro toe te voegen aan het NVWA-budget, gisteren bij de stemmingen is verworpen.

Voor LTO is dit juist een stap in de goede richting. Geen extra middelen voor de NVWA is des te meer te betreuren, daar hiervoor brede steun bestaat in de Tweede Kamer.

Sterke NVWA nodig

Een sterke en goed functionerende voedsel- en warenautoriteit staat bij LTO hoog in het vaandel. Deze dienst ziet er volgens de boerenorganisatie op toe dat voedsel wordt geproduceerd binnen de wettelijke kaders voor voedselveiligheid en -kwaliteit.

De dienst is daarom volgens LTO essentieel voor de internationale reputatie van hoogwaardige Nederlandse voedselproducten. Een serie reorganisaties binnen de NVWA heeft hier volgens LTO niet aan bijgedragen.

Tekst:Jorg Tönjes & LTO Nederland

 
 

Inloggen op de ledenportal