Pluimveeweb: Avined: Breng risico’s vogelgriep Frankrijk in kaart

14-12-2015

Avined heeft vrijdag 11 december aan het Ministerie van EZ gevraagd om op korte termijn een analyse te maken of sporen van de gevonden virussen in Frankrijk ook kunnen worden gelinkt aan de monitoringsgegevens onder wilde vogels in Nederland en in Europa.

Voorgesteld wordt om de commissie van deskundigen mede op basis hiervan op zeer korte termijn een advies uit te laten brengen of er sprake is van een verhoogd risico voor Nederland en welke voorzorgsmaatregelen Nederlandse pluimveehouders kunnen nemen om de kans op een uitbraak te verkleinen. Dat meldt Avined in zijn nieuwsbrief van vrijdag 11 december.

Geen import

Na de eerste uitbraak in Frankrijk is reiniging en ontsmetting bij aankomst in Nederland van pluimveewagens, die in Frankrijk zijn geweest, verplicht. Uit een risico analyse van de NVWA is gebleken dat tot op heden geen recente importen van vogels naar Nederland geweest uit het risicogebied.

Verder heeft het Ministerie van EZ SOVON gevraagd de trekroutes tussen Nederland en het risicogebied in Frankrijk te analyseren. De conclusie is dat er op dit moment geen wilde vogels van het gebied in Frankrijk naar het noorden, richting Nederland migreren.

Hygiënemaatregelen

Avined noemt de vogelgriepuitbraken in Frankrijk zeer zorgelijk. Daarom adviseert AVINED met klem om extra hygiënemaatregelen op pluimveebedrijven te nemen zodat de kans op insleep of versleep van het virus geminimaliseerd worden.

Denk daarbij aan het minimaliseren van wagens op het erf, ontsmettingsbakken bij de ingang en een strikte toepassing van een hygiënesluis in de stal. Ook bedrijven die regelmatig op het erf moeten zijn, zoals het brengen van voer, ophalen van eieren, etcetera attendeert Avined op het belang van R&O van vrachtwagens en het desinfecteren van kratten, containers en het gebruiken van desinfecterende middelen die werkzaam zijn tegen vogelgriep virussen.

Tekst:Tom Schotman & Avined

 
 

Inloggen op de ledenportal