Boerderij: Een overzicht: vogelgriep in Frankrijk

16-12-2015

De vogelgriep grijpt om zich heen in Frankrijk. Verschillende hoogpathogene virussen verspreiden zich en veroorzaken uitbraken bij commerciële pluimveebedrijven, sinds eind november de eerste uitbraak bij een koppel hobbykippen in de Franse Dordogne werd vastgesteld. Een overzicht van de ontwikkelingen.

16 december 2015

Het aantal Franse pluimveebedrijven dat besmet is met vogelgriep is verdubbeld naar 30. Op de website van Plateforme ESA een kaart met de laatste stand van zaken, inclusief de nieuwe uitbraken die nog niet getypeerd zijn.

14 december 2015

De Franse minister van landbouw Stéphane le Foll houdt een persconferentie over de vogelgriepsituatie. Le Foll benadrukt dat er geen risico is bij de consumptie van pluimveeproducten.

12 december 2015

Volgens OIE-chef Bernard Vallat zijn de ontwikkelingen zoals die in Frankrijk bij vogelgriep nog nooit vertoond.

11 december 2015

Uit meldingen bij de Wereldorganisatie voor Diergezondheid OIE blijkt dat Frankrijk te maken heeft met uitbraken drie verschillende hoogpathogene virussen, van de serotypes H5N1, H5N2 en H5N9. Het aantal gevallen is opgelopen tot twaalf.

De Nederlandse pluimveeorganisatie Avined vraagt het ministerie van Economische Zaken een risicoanalyse te maken over de Franse situatie voor Nederland.

10 december 2015

Het aantal besmettingen met hoogpathogene vogelgriep loopt op: de teller staat nu op 10.

7 december 2015

De Franse autoriteiten stellen drie nieuwe besmettingen vast.

4 december 2015

In Frankrijk wordt duidelijk dat het land met meer dan één hoogpathogeen virus kampt. Eén van de twee nieuwe besmettingen wordt getypeerd als een H5N2-virus. Het land verscherpt de maatregelen met onder andere strikte transportbeperkingen.

1 december 2015

In het kader van extra surveillance na de eerste ontdekking van hoogpathogene vogelgriep, worden twee nieuwe besmettingen geconstateerd bij een eenden- en ganzenhouderij.

24 november 2015

Bij hobbykippen in de Dordogne wordt hoogpathogene vogelgriep van het subtype H5N1 vastgesteld. Het is de eerste HPAI-uitbraak in Frankrijk sinds 2007, toen het vogelgriepvirus werd gevonden in wilde zwanen.

In onderstaande kaart alle uitbraken die door het Franse ministerie van landbouw officieel zijn bevestigd

Lees alle berichten van Boerderij over vogelgriep en de recente uitbraken in Frankrijk

Kirsten Graumans

 
 

Inloggen op de ledenportal