Pluimveeweb: Schreijer stelt EC vragen over Franse aanpak vogelgriep

08-01-2016

vrijdag 8 januari 2016
CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik stelt de Europese Commissie schriftelijke vragen over de aanpak van de hoogpathogene vogelgriep in Frankrijk. „Het is heel vreemd dat Frankrijk niet langer slachtdieren controleert op het virus. Zo kan de vogelgriep verborgen blijven rondwaren”, waarschuwt Schreijer.

Het hoogpathogene vogelgriepvirus heeft zich in Frankrijk gestaag uitgebreid tot inmiddels 67 pluimveebedrijven. Vanaf 17 december is het in Frankrijk echter niet meer verplicht om pluimvee te controleren op vogelgriep dat vervoerd wordt voor de slacht. Sindsdien is het aantal uitbraken fors afgenomen. Eerder al noemde pluimveekoepelorganisatie Avined noemt dit zeer opvallend.

Volgens Schreijer is de controle-eis van slachtdieren wellicht te vroeg opgeheven. Ze stelt daarom schriftelijke vragen aan de Europese Commissie. Ze wil weten of de juiste procedures zijn gevolgd. Ook wil Schreijer opheldering over de exacte reden de controle op te heffen en of die wellicht beter weer ingesteld moet worden.
 
„Vogelgriep kan de sector gigantische schade toebrengen. Dat hebben Nederlandse pluimveehouders helaas zelf ondervonden”, zegt Annie Schreijer-Pierik.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal