Pluimveeweb: Lidl verrast door beschuldiging Wakker Dier

13-01-2016

woensdag 13 januari 2016
Lidl is verrast door de beschuldiging van Wakker Dier dat de supermarktketen met de Ross 708 niet is omgeschakeld naar een langzamer groeiend ras voor vleeskuikens.

Wakker Dier kwam woensdagochtend met het bericht dat Lidl nog steeds reguliere kip gebruikt en met kunstgrepen zorgt voor een iets langzamere groei van de kip. Terwijl de keten zou hebben beloofd om te schakelen naar een langzamer groeiend ras, dat maximaal 50 gram per dag zou groeien. 

„Wij zijn verrast door deze nieuwe informatie”, vertelt persvoorlichter Jerina van Heck van Lidl na vragen van Pluimveeweb.nl. „De afgelopen jaren hebben wij bij diverse overleggen tussen CBL, leveranciers, experts en andere supermarktketens met elkaar om de tafel gezeten om tot een betere kip te komen.” In deze standaard wordt gesproken over de volgende punten:

  • een langzamer groeiend ras
  • de slachtleeftijd
  • de maximale groei per dag
  • het aantal dieren per m2
  • afleidingsmateriaal

Voldoen aan eisen
„Onze standaard kip voldoet per 1 januari 2016 aan alle punten zoals hierboven omschreven. Daarnaast hebben de kippen ook daglicht in de stal. Onze leverancier staat volledig achter de keuzes die zijn gemaakt om aan alle eisen te voldoen”, zegt de persvoorlichter. 

„Lidl heeft in september 2015 laten weten een diervriendelijker assortiment na te streven en dat wij ons volledig gaan richten op minimaal 1 ster Beter Leven. Tot die tijd willen wij uiteraard ook graag voldoen aan de nieuwe kipstandaard.” 

„Wij hebben deze stap uit volle overtuiging samen met de leverancier gezet en zijn dan ook verbaasd nu blijkt dat Wakker Dier van mening is dat Lidl, met name door de keuze voor het ras, niet volledig zou voldoen aan bovengenoemde punten.”

Onderzoek Wageningen Universiteit
Nu deze nieuwe informatie naar voren is gekomen, heeft Lidl gelijk twee stappen ondernomen. Lidl heeft Wageningen Universiteit gevraagd om onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek te doen naar de relatie tussen het ras en het welzijn en de leefomstandigheden waaronder haar kippen worden gehouden bij haar leverancier. 

En hoe verhoudt dit zich ten opzichte van de rest van de markt? Dit onderzoek zal op zeer korte termijn starten. Naar verwachting zullen de resultaten van het onderzoek over enkele maanden bekend zijn. Dit onafhankelijke onderzoek zal uitwijzen of de keuze van het ras aangepast wordt. 

Als tweede stap heeft Lidl de leverancier gevraagd aan te geven op welke termijn de supermarkt kan omschakelen naar een ander ras, zodat Lidl direct kan schakelen indien de uitkomst van het onderzoek dat vraagt. 

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal