Boerderij: Kippen arriveren in 4e Rondeelstal

26-01-2016
De 4e commerciële Rondeel-stal voor leghennen is bevolkt; op donderdag 21 januari zijn 36.000 hennen geleverd. De open dag, de zaterdag ervoor, trok zo'n 2.500 bezoekers. Die konden zien dat het stalconcept op sommige punten anders is dan van de eerdere Rondelen.

 

  • Het Rondeel is een min of meer ronde stal met een centrale middenkern en daar omheen, als taartpunten, om en om, nachtverblijven en dagverblijven (overdekte uitlopen). Op deze foto links een buitendeur van een nachtverblijf, rechts daarvan een van de overdekte uitlopen. Het buitenste deel van de uitloop, tussen de planken, is de zogenoemde 'Bosrand'. De verhoging in het midden van het Rondeel is de middenkern. Vandaaruit worden de nachtverblijven geventileerd. Daar worden ook de eieren verzameld en ingepakt.

  • Eigenaar van het 4e Rondeel is Dik Verbeek (48). Hij verplaatste zijn kalver- en pluimveebedrijf in Uddel op de Veluwe, vanuit het reconstructiegebied aldaar, naar Vaassen, naar een landbouwontwikkelingsgebied (LOG). Hier gaat hij verder met alleen kippen, 36.000 stuks. Met Rondeel bv heeft hij een contract gesloten voor de afzet van de eieren voor de komende 5 jaar (4 ronden). De afzet van Rondeel-eieren stijgt nog steeds. Rondeel zoekt nog kandidaten voor nog enkele Rondeel-stallen.

  • Elk van de 5 nachtverblijven is in het midden met een gazen wand in tweeën gesplitst. Vanuit elke helft kunnen die hennen naar het dagverblijf aan die kant.

  • Op de benedenverdieping in de middenkern zitten 'technische' ruimten, mestopslag en de eierverzameling en eieropslag. Hier staat een Prinzen Smartpack-eiersorteermachine met een bruto capaciteit van 36.000 eieren per uur. De eieren worden op normale trays van 30 stuks gezet. Die worden elders overgepakt in de karakteristiek ronde Rondeel-verpakking voor 7 stuks.

  • Op de tweede verdieping van de middenkern staat een warmtewisselaar van Agro Supply, net als Rondeel bv een dochteronderneming van Vencomatic. Deze warmtewisselaar heeft een capaciteit van 30.000 kubieke meter per uur en vormt de hart van het ventilatiesysteem van het Rondeel.

  • Via grote buizen wordt frisse, voorverwarmde lucht vanuit de warmtewisselaar naar de 5 nachtverblijven geleid.

  • In de nachtverblijven wordt de lucht vanuit de warmtewisselaar ook gebruikt voor het voordrogen van de mest op de mestbanden van het volièresysteem.

  • Het Vencomatic Bolegg Terrace-volièresysteem is voorzien van speciale zitstokken: de Q-Perch zitstok van Vencomatic, speciaal ontwikkeld om bloedluizen te bestrijden. Aan de onderkant van deze zitstok zijn stroomdraadjes 'ingegoten' die voorkomen dat de bloedluizen 's nacht de hennen kunnen bereiken.

  • Tussen de nacht- en de overdekte dagverblijven zit een oprolwand van geïsoleerd zeil. Ongeveer 3 weken na opzet van de jonge hennen gaan deze wanden overdag omhoog, zodat de hennen naar de dagverblijven kunnen. De dagverblijven, voorzien van kunstgras, worden in het midden met een hekwerk gesplitst in 2 helften. Deze Rondeelstal bestaat daardoor uit 10 afdelingen met een dag- en een nachtverblijf.

  • In de bosrand, dat is het achterste gedeelte van de uitloop, voorzien van houtsnippers en takken, kunnen de hennen echt scharrelen. Bij eerdere Rondelen loopt de bosrand als een ring om het hele Rondeel, maar in Vaassen alleen aan de buitenkant van de dagverblijven. Hierdoor zijn de nachtverblijven een meter of 5 langer dan bij de andere Rondelen. Daardoor kunnen in deze Rondeel 36.000 hennen, 6.000 meer dan in de eerdere Rondelen. Ander verschil is dat in Vaassen de bosrand overdekt is, zodat ook dit deel van de uitloop droog blijft. Het zeildoek boven de bosrand kan wel worden opgerold.

  • In elke uitloop zit bovenin de wand van de middenkern een ventilator om bij warmte frisse lucht in het dagverblijf te kunnen blazen.

  • Op zaterdag 16 januari was, na de officiële opening (de onthulling van een Rondeel-informatiebord), de open dag. Daar kwamen tussen 2.000 en 2.500 mensen op af: burgers en vakgenoten.

  • Tijdens de open dag was er veel te zien, te vragen en te vertellen.

  • Op donderdag 21 januari arriveerden de Novogen Brown Light-hennen van Verbeek Broederij en Opfok. Verbeek wilde hennen die in een nivo varia-opfoksysteem waren opgefokt.

  • Met 9 mensen – 3 voor de aanvoer van de containers, 6 voor het lossen in de stal – werden de 36.000 hennen, 4 vrachtwagens vol, in 5 uren gelost. Dat was inclusief wachten op het arriveren van de volgende vrachtwagens.

 
 

Inloggen op de ledenportal