Pluimveeweb: Vol gas vooruit óf achteruit

03-02-2016

Dronten, dinsdag 2 februari 2016
aangepast: woensdag 3 februari 2016
De afgelopen weken mocht ik te gast zijn bij (Z)LTO tijdens de ledenbijeenkomsten voor het opstellen van een pluimveevisie. Volgens encyclo.nl is de definitie van een visie ‘een inspirerend toekomstbeeld voor de organisatie (afdeling, producten, diensten) ontwikkelen en uitdragen, afstand nemend van de dagelijkse praktijk.’ En net dat laatste blijkt toch behoorlijk lastig te zijn.

Een willekeurige greep wat voorbij kwam: “De pluimveerechten moeten eraf” ; “Pluimveerechten moeten blijven” ; “Er moet wel ruimte blijven voor gangbare kip” ; “Er moeten nog veel meer niches komen” ; “Gangbare kip moeten we anders gaan noemen, laten we het milieukip noemen”, enzovoorts, enzovoorts. 

Ik kan niet anders zeggen dan dat het leuke bijeenkomsten waren waarbij er gelukkig veel energie bij pluimveehouders te proeven was. Waar we echter wel voor op moeten letten is dat we geen wensje-lijstje aan het maken zijn. En ook dat mag gerust, hoor. Want met dat wensenlijstje kunnen onze voormannen en –vrouwen de komende jaren echt wel vooruit. 

Toekomstperspectief
Maar eigenlijk zouden we nog veel verder vooruit moeten proberen te kijken. Een pluimveehouder investeert immers niet voor de komende 3 jaren, maar voor de komende 20 jaar! 

En daarom zouden we eens moeten beginnen met de toekomst te verkennen. Hoe moeilijk dat ook is. Mooie voorbeelden van verschillende toekomstscenario’s kwam ik tegen in het boekje ‘van Autonome robots tot Zilte aardappels’. 

Ik kan mij namelijk voorstellen dat we bij verschillende scenario’s anders moeten acteren. Hoe zou de pluimveesector nu moeten acteren op toekomstige gebeurtenissen? Als je de toekomst inschat gelijk aan het verleden, dan moet je mogelijk op precies dezelfde voet doorgaan. 

Maar wat als de ‘vegetarische’ kip kan gaan kiloknallen en goedkoper wordt dan echte kip? Of wat als voedsel schaars wordt, ook in gebieden waar het nu nog in overvloed is? Of wat als ieder huishouden straks een eigen voedselprinter thuis heeft staan?

Ver weg
Is dat allemaal een ver van mijn bed show? Mogelijk wel. Maar de voorloper van de huidige tablet, de PDA (wie kent hem niet?), was voor het eerst in 1992 op de markt. En in één keer was daar in 2010 de Apple iPad, die voor de echte opkomst van de tablet heeft getekend. 

Na ruim 15 jaar ‘uitproberen’ en ‘doorontwikkelen’ vanuit de PDA werd vervolgens in 5 jaar tijd de markt compleet overhoop gehaald met een tablet. En dat is helemaal niet erg als je investeringen in 5 jaar tijd afschrijft. Maar wat als je een complete fabriek hebt gebouwd voor de grootschalige productie van PDA’s in 2005 met een afschrijvings- én aflossingstermijn van 20 jaar?

Vol gas
Daarom lijkt het me goed voor de pluimveehouder en de belangenorganisaties om eens écht een keer afstand te nemen van de dagelijkse praktijk en trachten in de toekomst te kijken. 

En zo kun je proberen om, zonder belemmeringen, de richting van de sector en/of het individuele pluimveebedrijf te bepalen. Om van daaruit vol gas vooruit óf achteruit te gaan. Dat maakt niets uit, het is maar net in welke richting de neus staat…

 
 

Inloggen op de ledenportal