Pluimveeweb: Maatschappelijke acceptatie belangrijk voor pluimveehouders

10-02-2016

Pluimveehouders vinden maatschappelijke acceptatie / imago het belangrijkste item voor de pluimveesector nu en in de komende jaren omdat bestaansrecht van de sector valt of staat bij maatschappelijke acceptatie.

Dat concludeert LTO/NOP voorzitter Eric Hubers. LTO/NOP wil dit jaar samen met de NVP een nieuwe pluimveevisie presenteren. De belangenbehartiger hield in januari door heel Nederland bijeenkomsten voor pluimveehouders en vroeg hen uitdrukkelijk welke speerpunten terug moeten komen in de nieuwe pluimveevisie. Maatschappelijke acceptatie werd tijdens alle avonden het meest genoemd door de aanwezige pluimveehouders.

Maatschappelijke acceptatie komt volgens Hubers in verschillende thema’s terug, zoals duurzaam produceren, gevolgen voor natuur en milieu, bedrijf en omgeving en gezondheid.

Duidelijkheid over pluimveerechten

Markt en marge werd door pluimveehouders het tweede vaakst genoemd. „Pluimveehouders vinden dat de marges in de keten niet eerlijk verdeeld zijn en willen dat daar verandering in komt. We moeten goed nadenken hoe we dat kunnen veranderen.”

Pluimveerechten werd als derde vaakst genoemd. Pluimveehouders willen vooral duidelijkheid of ze blijven of eraf gaan. Tijdens de bijeenkomsten bleek dat ongeveer 70 procent van de pluimveehouders wil dat de rechten erop blijven, vooral omdat ze niet weten wat er voor terugkomt. Maar dan wel op een verantwoord prijsniveau.

Bedrijfsopvolging

Bedrijfsopvolging werd ook relatief vaak genoemd. „Pluimveehouders vragen zich af wie hen nog op wil volgen vanwege de continue opstapeling van regelgeving in de sector”, legt Hubers uit.

Gangbaar/concepten is volgens pluimveehouders ook een belangrijk item in de sector nu en in de komende jaren. Concepten moeten volgens pluimveehouders  niet politiek maar vraag gestuurd worden. Er moet ruimte blijven voor gangbare productie omdat het aanbod van conceptproducten niet hoger dan de vraag moet worden.

De pluimveehouders willen ook ruimte hebben om (stal)investeringen in concepten terug te verdienen en vinden dat hun positie geborgd moet worden. Ook willen ze dat er voorzichtig wordt omgegaan met cijfers omdat er anders misbruik van gemaakt kan worden. Verder noemden ze het stimuleren van leveranciersorganisaties als mogelijkheid om de positie van de pluimveehouder te versterken.

Gelijk speelveld

Markt en marktbescherming moet volgens pluimveehouders ook terugkomen in de visie van LTO/NOP. Pluimveehouders willen dat er een gelijk speelveld komt en niet zoals nu dat er legbatterij eieren uit de Oekraïne door Nederland worden geïmporteerd terwijl de productie ervan in Nederland al jaren verboden is.

Andere belangrijke speerpunten die volgens pluimveehouders terug moeten komen in de pluimveevisie waren:

  • Ketenpositie, samenwerking en regie
  • Dierenwelzijn
  • Continuïteit en fairtrade
  • Belangenbehartiging

Breed gedeelte visie

„We willen een breed gedragen visie presenteren”, zegt de LTO/NOP voorzitter. De NVP houdt dinsdag 16 februari haar ledenvergadering en zal ook ingaan op de nieuwe pluimveevisie. „Dat wachten we af en daarna willen we met de NVP om tafel voor een gezamenlijke visie.”

Vervolgens wil de LTO/NOP ook met andere partijen zoals de overheid, de Dierenbescherming, banken de visie bespreken. Later dit jaar wil de belangenbehartiger haar gezamenlijke pluimveevisie presenteren.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal