Pluimveeweb: ‘Stabielere eierprijzen in integratiemodel’

10-02-2016

Leghennenhouders die deelnemen aan het integratiemodel van Global Food Group ontvangen stabielere eierprijzen met minder grote pieken en dalen.

Dat zei mede-eigenaar Math Lemmers van de Global Food Group uit het Limburgse Ospel donderdagavond 4 februari op een bijeenkomst voor pluimveehouders van het NAJK, LTO Noord en de Rabobank in Renswoude. Global Food Group is een pluimvee-integratie die eieren afneemt en deze voornamelijk verwerkt tot vloeibare eiproducten en bovendien voer voor de hennen kan leveren.

„Leghennenhouders kunnen bij ons voor één, twee of drie koppels een contract afsluiten op kostprijs plus basis”, vertelt Lemmers. „Ze ontvangen dan de kostprijs plus een goede  marge”, legt hij uit. „Het is daarbij wel van belang dat ze een scherpe kostprijs hebben. Als ze een te dure stal gebouwd hebben, waardoor hun kostprijs te hoog is, dan hebben deze bedrijven een structureel probleem.”

De eierprijzen zijn volgens Lemmers marktconform en bovendien gekoppeld aan de voerprijs. Om deel te nemen in het integratiemodel van Global Food Group is voerafname dan wel een verplichting. Een pluimveehouder kan samen met hun nutritionist de samenstelling bepalen die het beste bij zijn bedrijf past. „Van ongeveer 40 procent van de eieren die we verwerken, hebben de leghennen ons voer gehad. Al stijgt het aandeel leghennenhouders die ook voer van ons afneemt”, zegt hij.

Voordelen zelfde voersamenstelling

„Het werken met dezelfde voersamenstelling biedt ons grote voordelen omdat het eindproduct dan constant is en daar hebben onze afnemers belang bij.” Als voorbeeld noemde Lemmers een cakefabrikant die vloeibare eiproducten bij hem afneemt en vroeger het productieproces regelmatig bij moest stellen. Dit moest omdat de samenstelling van de vloeibare eiproducten verschilde doordat de hennen van diverse pluimveehouders voer van verschillende voerfabrikanten kregen. „Dat is niet efficiënt. Zo’n afnemer heeft belang van een constant eindproduct, waardoor zijn productie lijnen optimaal kunnen draaien.”

„Aangezien we niet tevreden waren over de voerkwaliteit zijn we zelf begonnen met het samenstellen van pluimveevoer.” De Global Food Group kocht daarvoor een bestaande voerfabriek in het brabantse Handel, die tot 2014 gerund werd door mengvoerfabrikant Fransen Gerrits uit het Brabantse Erp. Onlangs is een locatie in Balgoij bijgekocht, die momenteel wordt omgebouwd tot een biologische veevoeder fabriek.

Lemmers gaf toe dat verschillende partijen zoals banken, voerfabrikanten en broederijen sceptisch tegen zijn bedrijf en integratiemodel aankeken. „We hebben echter altijd geloof gehouden in het model en het blijkt nu dat dit niet onterecht is geweest.” Ook in het buitenland zijn pluimvee-integraties volgens hem succesvol. Hij noemde het Deutsche Frustucks Ei, Noble Food (Verenigd Koninkrijk), Eurovo (Italië) en het Oekraïense Avangard als voorbeelden.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal