Pluimveeweb: ‘Meeste twijfel over duurzaamheid ei’

15-02-2016

zondag 14 februari 2016
aangepast: maandag 15 februari 2016
Van alle supermarktproducten roepen eieren bij consumenten de meeste vragen op over duurzaamheid. Dat blijkt uit de gebruikscijfers van de app van stichting Questionmark, schrijft de Levensmiddelenkrant vrijdag 5 februari 2016.

Met de app van Questionmark kunnen consumenten de streepjescode van een product scannen en zo direct inzicht krijgen in hoe duurzaam een product is. In de gebruikscijfers hiervan ziet de onafhankelijke organisatie dat doosjes eieren het vaakst worden gescand. 

Twijfel over de duurzaamheid van eieren lijkt volgens de stichting samen te hangen met diverse duurzaamheidslogo’s op de doosjes. Voor eieren bestaan meer verschillende duurzaamheidslogo’s dan voor welke andere productgroep ook. Er zijn momenteel negentien verschillende keurmerken en logo’s die de ‘duurzaamheid’ van eieren moeten aantonen; van ‘blije kip’ tot ‘scharrel’ of ‘vrije uitloop’.

Vis
Andere productgroepen in de top tien van meest gescande producten zijn zuivel, chocola en vis. Ook de verwarring over vis kan mogelijk verklaard worden door de veelheid aan keurmerken; er zijn er zo’n zestien. 

Op dit moment hebben visproducten nog geen beoordeling in de Questionmark app. Maar de organisatie heeft aangegeven dat ze naar aanleiding van deze cijfers voorrang gaan geven aan onderzoek naar visproducten.

Fairtrade
Uit gebruikscijfers blijkt tenslotte dat gebruikers dierenwelzijn en milieu gemiddeld genomen iets belangrijker vinden dan fairtrade. Gebruikers van de app kunnen zelf aangeven welk van deze thema’s ze het meest relevant vinden, zodat de beoordeling daar op wordt afgestemd.

Tekst:Levensmiddelenkrant & Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal