Pluimveeweb: Code 3 ei niet in eicode-app

16-02-2016

Het huisvestingssysteem voor kooieieren, code 3, is niet beschikbaar als keuze in de eicode-app constateerde legpluimveehoudster en mmmEggies Carla van de Kruys uit Weert.

Carla van de Kruys zag vorige week op de facebookpagina van NVP het bericht over de eicode app. „Een geweldig initiatief. Ik heb de app direct gedownload en wilde onze eigen code erin zetten. Tot mijn verbazing kon ik geen code 3 kiezen bij huisvestingssyteem,” vertelt Carla verbaasd. Ze plaatste een bericht op twitter en nam contact op met collega mmmEggie en legpluimveehoudster Marian Claessens. Beide bedrijven houden leghennen in koloniehuisvesting.

Samen sterk voor het Nederlandse ei
Beide legpluimveehoudsters zijn verwonderd hoe de pluimveesector deze code kan vergeten. Ze hebben collega koloniehouders middels een mail op de hoogte gebracht en contact opgenomen met Hans Schouwenburg van Avined.

De eicode-app heeft als doel de traceerbaarheid van eieren van legpluimveehouders die deelnemen aan het kwaliteitssysteem IKB Ei te vergroten en consumenten te informeren waar hun ei precies vandaan komt. „Dus iedereen die een ei koopt, moet kunnen zien waar dat ei vandaan komt. Ook onze eieren die we in onze eierautomaat verkopen en die we leveren aan de eierhandelaren, pakstations en verwerkers,” aldus Carla van de Kruijs.

Marian Claessens vult aan: “Neem als sector een voorbeeld aan de mmmEggies. Zij aan zij voor het Nederlands ei, ongeacht het huisvestingssysteem. Als legpluimveesector zouden we samen sterk moeten zijn.”

Overleg
Volgens Hans Schouwenburg zijn de code 3 eieren niet vergeten maar is de start gericht op de eieren die in het winkelschap liggen. De eicode app is gebaseerd op het KAT concept en die gaat alleen over code 0,1 en 2. Dinsdag vergaderen de betrokkenen en komt de code 3 -keuze voor IKB bedrijven op de agenda.

Beide legpluimveehoudsters vinden het ook een gemiste kans dat een de websites van een groot aantal bedrijven via de app nog niet doorgelinkt zijn.

De Eicode-app is gratis te downloaden in de Google Play store voor Android-telefoons en in de app-store van Apple voor iPhone-gebruikers.

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal