Pluimveeweb: Ei op Schijf van Vijf

23-03-2016

woensdag 23 maart 2016
Op 21 maart presenteerde het Voedingscentrum de nieuwe Schijf van Vijf. Het ei is nu ook toegevoegd en visueel zichtbaar op de Schijf van Vijf in het roze vak.

Voor de totstandkoming van de nieuwe Schijf van Vijf is het Voedingscentrum uitgegaan van de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad.
Sinds 1953 is de Schijf van Vijf het voorlichtingsmodel van de overheid dat de bevolking in één oogopslag wil laten zien wat ze moet eten om gezond te blijven. Nu de vijfde versie in zestig jaar. 

Grootste veranderingen
In 2004 was het advies nog om twee keer per week vis te eten. Nu is het advies één keer per week. Ook peulvruchten, dagelijks een handje ongezouten noten en elke dag drie kopjes thee of koffie zijn toegevoegd. Bij de categorie vis, peulvruchten, vlees, noten en zuivel is het ei toegevoegd. Het advies is dat twee tot drie eieren per week past in een gezonde voeding en voor vegetariërs, die over het algemeen minder verzadigd vet binnen krijgen, 4 stuks per week.
Ivonne Claessens-Louwers, voorzitter werkgroep voeding van de mmmEggies; “We zijn als mmmEggies heel blij met de positionering van het ei op de Schijf van Vijf.  Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat eieren gezond zijn. Dat past uitstekend bij de promotie van het ei door de mmmEggies en Blij met een Ei.”

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal