Boerderij: Eierprijs daalt stevig in week na Pasen

01-04-2016

1 apr 2016 
Eierprijzen zijn fors gedaald na Pasen. De eiermarkt heeft het moeilijk.

De eiermarkt heeft het traditioneel moeilijk in de week na Pasen. Dat is terug te zien in de eierprijzen. De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren 62/63 zakte naar €6,64 per 100 stuks. Een forse daling, want dat is 57 cent minder dan vorige week.

Het aanbod aan scharreleieren is ruim, terwijl de vraag na Pasen terugvalt. De industrie is nog steeds niet heel erg actief in de markt en doet alleen de noodzakelijke bestellingen. Grotere partijen worden niet besteld. Ook de vraag vanuit de retail is tam. Alleen de herhaalbestellingen worden gedaan. Extra eieren worden niet verkocht. De handel in alternatieve eieren loopt vlot door. Freiland- en biologische eieren blijven goed gevraagd en het aanbod kan goed in die vraag voorzien.

Moeizame markt kooi-eieren
De markt voor kooi-eieren blijft moeizaam. Het aanbod aan kooi-eieren is nog altijd heel erg ruim. Vanuit Zuid- en Oost-Europa komen veel eieren op de markt. De export naar derde landen is dan ook moeizaam. De prijzen van eieren uit onder andere Oekraïne liggen een stuk lager. De NOP-richtprijs voor witte kooi-eieren 62/63 zakte met 33 cent naar €4,50 per 100 stuks.

Eerste noteringen NOP 2.0-richtprijs bekend
Op 1 april zijn ook de eerste noteringen van de NOP 2.0-richtprijs bekend gemaakt. Voor bruine scharrel 62/63 staat de NOP 2.0-richtprijs op €7,30 per 100 stuks, 66 cent hoger dan de NOP-richtprijs.

Prognose: prijs daalt.

 
 

Inloggen op de ledenportal