Pluimveeweb: 'Geef bonus voor iets zwaardere hen met goed verenkleed'

05-04-2016

Veenendaal, dinsdag 5 april 2016
Opfokorganisaties zouden een bonus moeten krijgen als ze iets zwaardere hennen afleveren met een goed verenkleed en incasseringsvermogen, die daardoor minder problemen kunnen geven met pikkerij op het leghennenbedrijf.

Dat concludeerden leghennenhouders donderdag 31 maart op de studiemiddag van AgruniekRijnvallei in Veenendaal na afloop van de presentatie van Gerrit Morren, teamleider opfok bij Verbeek Broederij en Opfok. Verbeek zet volgens Morren een beperkt aantal dieren per vierkante meter op in de opfok  en verstrekt standaard luzerne en maagkiezel om pikkerij te voorkomen. 

Extra mogelijkheden
Andere extra mogelijkheden om pikkerij te voorkomen die Morren noemde zijn: 

  • Dikker kuikenpapier
  • Regelbaar daglicht inlaat
  • Pikblokken/snavelgarnituur
  • Graan strooien
  • Lagere bezetting 

Door het nemen van deze maatregelen gaat de kostprijs van een jonge leghen omhoog. Morren vroeg de aanwezige leghennenhouders of ze bereid zijn de meerkosten te betalen. Het merendeel van de aanwezige leghennenhouders wil dit wel. 

„Ik wil best 20 cent meer betalen voor een goed opgefokte leghen”, zei een leghennenhouder. „Als je twee koppels problemen hebt vanwege fouten in de opfok, kost het veel meer.” Het merendeel van de aanwezige leghennenhouders was het hiermee eens. Ze vonden dat opfokorganisaties  een bonus moeten krijgen  als ze iets zwaardere hennen afleveren met een goed verenkleed die bovendien minder problemen geven met pikkerij op het leghennenbedrijf.

Voerbeurt in namiddag
Verbeek werkte vroeger bij  de opfokhennen met een zogenaamde blokvoedering in de ochtend, maar heeft dit begin vorig jaar uitgebreid met een tweede blokvoedering in de late namiddag. „Daarmee voorkomen we dat hennen in stressvolle situaties, bijvoorbeeld tijdens een entreactie, met een lege krop op stok gaan. Dat werkt positief op de darmgezondheid, het algemene welzijn van een koppel en we  bieden  de hennen meer afleiding”, motiveert Morren. 

Volgens hem is het voldoende dat de voerketting alleen na de voerbeurt in de ochtend leegkomt. „Wat in de late namiddag overblijft, vreten de hennen de volgende dag wel weer op waardoor ze alle benodigde nutriënten binnenkrijgen.”

Signaleren en reageren
Een opfokker moet volgens Morren op tijd signaleren en reageren. „Als je geen donsveren meer ziet doordat de hennen ze oppikken, de opname van luzerne of gebruik van de pikblokken opeens hard stijgt, is er sprake van een verhoogd risico op pikkerij.”

„Opfokkers moeten dan reageren door in overleg met zijn voerleverancier, dierenarts en opfokbegeleider bijvoorbeeld de voersamenstelling aan te passen. Of de lichtintensiteit aan te passen of additieven aan het drinkwater toe te voegen of door een enting een week te verschuiven.” Dit zijn volgens Morren praktische tools om een goed koppel leghennen af te leveren. 

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal