Pluimveeweb: Toelating diermeel duurt zeker twee jaar

14-04-2016

LTO wil dat Europa zo snel mogelijk het verbod op het gebruik van diermeel in veevoer opheffen, maar dat kan nog wel eens twee jaar duren voordat Europa voldoende vertrouwen heeft in controlesystemen en opsporingstechnieken.

Die technieken om onder meer DNA te identificeren worden nu ontwikkeld. Het onderzoek naar varkens is nagenoeg afgerond, maar voor pluimvee zal dit nog een aantal jaar duren.

Bij een eventuele toelating van diermeel kan diermeel van varkens gebruikt worden voor kippenvoer en andersom. Europese Commissie stelt echter dat er geen sprake mag zijn van kannibalisme en daarvoor zijn opsporingstechnieken en –methoden noodzakelijk. De intensieve sector zit echter al een tijd te wachten op toelating van diermeel uit de categorie 3 (diermeel van niet-runderen en dieren geschikt voor humane consumptie).

Nog niet praktijkrijp
Eind vorig jaar vroeg VVD-Europarlementariër Jan Huitema de Europese Commissie of zij bereid is om de toelating voor het gebruik van diermeel in de voeding van niet-herkauwers, zoals varkens en kippen, opnieuw in overweging te nemen. In februari kwam het antwoord: De Europese Commissie zal voorlopig geen nieuw voorstel doen om het gebruik van diermeel in varkens- en pluimveevoer weer toe te staan. Zij wil eerst een studie afwachten naar controlesystemen en opsporingstechnieken.

De techniek om resten van kippen of varkens in diermeel op te sporen, zijn echter nog niet praktijkrijp. Rikilt in Wageningen doet op dit moment onderzoek naar deze technieken en Rikilt-onderzoeker Leo van Raamsdonk denkt nog zeker twee jaar nodig te hebben voordat resten van pluimvee effectief op te sporen zijn. Voor varkens is de techniek bijna klaar.

Tekst:Reinout Burgers

 
 

Inloggen op de ledenportal