Boerderij: Kalkoensector herkent zich niet in Wakker Dier-rapport

22-04-2016

22 apr 2016 
De kalkoenhouderij herkent zich niet in de aantijgingen die Wakker Dier in het rapport 'Kalkoenleed in Nederland' doet. Dat zegt Theo Coumans, voorzitter van de LTO/NOP kring kalkoenhouders in reactie op het rapport dat Wakker Dier vrijdag 22 april publiceerde.

In het rapport schetst de dierenwelzijnsorganisatie een beeld van de 'plofkalkoen': dieren die door snelle groei en slechte leefomstandigheden met allerlei welzijnsproblemen kampen. Daarnaast bekritiseert Wakker Dier de sector onder meer over problemen met de ziekte Blackhead, verenpikkerij en hoog antibioticagebruik. Volgens Coumans herkent de sector zich niet in aantijgingen over beenwerk en pootblaren. "Veel informatie is gehaald uit het rapport Leenstra uit 2009, dat was destijds al achterhaald. Dieren waren toen al veel robuuster, en op dit moment zijn ze eerder te actief, ze vliegen de stal door."

Geen afzet voor Beter Leven-kalkoen
Coumans vindt het jammer dat Wakker Dier geen contact heeft gezocht met de kalkoensector zelf, zodat deze kon laten zien hoe het er daadwerkelijk aan toegaat in de kalkoenhouderij. Zo wordt in het rapport, dat zich baseert op verschillende wetenschappelijke onderzoeken vanaf de eeuwwisseling, diverse uitspraken op Boerderij.nl alsmede internationale onderzoek, ook gesteld dat de sector problemen zelf in stand houdt door geen robuustere dieren in te zetten. "Kalkoenhouders zijn heel positief over een Beter Leven-keurmerk voor kalkoenen," zegt Coumans, over het keurmerk van de Dierenbescherming waarvoor trager groeiende rassen gebruikt moeten worden. "Maar afnemers laten het afweten. Je moet produceren waarvoor afzet is."

Brandbrief naar staatssecretaris Van Dam
Wakker Dier heeft een brandbrief naar staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken gestuurd, en wil dat Nederland nog dit jaar strengere eisen gaat stellen aan de kalkoenhouderij. "Er moet paal en perk gesteld worden aan de groei van de dieren, en de leefomstandigheden moeten snel en drastisch verbeterd worden," zo schrijft de organisatie. Van Dam zei in maart in een toespraak voor de Eurogroup for Animals dat hij Europese welzijnsregels wil voor onder andere de kalkoenhouderij, uiterlijk in 2030. Dat is wat Wakker Dier betreft niet snel genoeg. Europese welzijnseisen voor de kalkoensector juichen de Nederlandse kalkoenhouders van harte toe zegt Coumans. Als exporterend land heeft Nederland te maken met eisen van verschillende landen, gelijke regels in de EU zouden tot een gelijker speelveld leiden.

Sector ook ongelukkig over Blackhead
Wakker Dier uit in het rapport daarnaast kritiek op de Blackhead-problematiek waar de kalkoensector al jaren mee worstelt. De organisatie verwijt de sector geen oplossing te hebben gevonden. Afgelopen jaar zijn er op 6 van de 40 kalkoenbedrijven die Nederland telt Blackhead-uitbraken geweest. "Daar zijn we zelf ook ongelukkig over," zegt Coumans. De kalkoenhouders hebben het ministerie van Economische Zaken gevraagd om ontheffing voor de inzet van een antibioticum. Coumans wijst erop dat de Blackhead-besmettingen echter niet systeem gerelateerd zijn. "Blackhead komt ook voor bij hobbydieren en op kinderboerderijen."

 
 

Inloggen op de ledenportal