Pluimveeweb: Mooie combinatie: kippen en zorg

25-04-2016

In het Limburgse Tungelroy houden Jos en Gerry Mans 77.000 leghennen en combineren dat met een zorgboerderij en bestuurswerk.

Jos en Gerry Mans namen in 1988 haar ouderlijk bedrijf over. Als voormalige werktuigbouwkundige bouwde Jos nieuwe stallen en renoveerden in 2015 een stal. Gerry werkte altijd volledig mee tot in 2009 de boerderij van de buurman te koop kwam. Een carréboerderij die Jos en Gerry volledig opknapten en inrichten tot zorgboerderij en groepsaccomodatie. Een nieuwe passie van Gerry zodat ze personeel voor de kippen aannamen. Jos minderde zijn bestuurstaken bij LLTB maar had het afgelopen jaar druk als voorzitter van de nieuwe fusiecoöperatie Voergroep Zuid.

Een ster eieren
Familie Mans nam in maart 2015 een nieuwe gerenoveerde stal in gebruik.  Jos Mans bedacht een stalsysteem tussen scharrel en uitloop in met meer ruimte, lucht en licht voor de onbehandelde kip. De stal heeft een volièresysteem met 16 kippen per m² staloppervlakte. Aan beide zijden is een overdekte uitloop gebouwd; een foliekas met daarin een automatisch graanvoersysteem. Het idee was een rechthoekig Rondeel concept maar dat lukte niet. De stal werd wel goedgekeurd als Integraal Duurzame Stal zodat Mans 45% van de meerkosten terug kreeg via een GLB-subsidieregeling. De eieren, met een ster van de Dierenbescherming, leverden 0,5 cent extra op. De kippen zitten nu aan het einde van de ronde. Jos Mans is tevreden over de resultaten: „Dit koppel hadden we Novogen. Een rustige kip. De uitval is extreem laag  4,5 % t/m 78 weken. Het aantal grondeieren iets aan de hoge kant wat we bij het volgende koppel hopen te verminderen door ze na opzet de eerste week ´s avonds meer het systeem in te jagen. De stal bevalt prima.” Voor de toekomst bekijkt Mans of met enkele aanpassingen of uitloop 2 of 3 ster eieren mogelijk zijn.

Zorgboerderij Ingelshof
Gerry volgde, na 20 jaar thuis op het pluimveebedrijf gewerkt te hebben, een SPW opleiding en is nu de drijvende kracht achter de zorgboerderij en groepsaccomodatie. Gerry: „Een hele verandering die mij persoonlijk veel heeft gebracht. ik vind het heerlijk om de clienten een fijne oude dag te bezorgen op onze boerderij. Daar kan ik echt van genieten. Ook het contact met vrijwilligers en de weekendbezoekers vind ik leuk. En in het weekend help ik thuis mee met de kippen.” Vaste routine is de dagelijkse wandeling met de ouderen van de zorgboerderij naar het pluimveebedrijf om aardappelen en eieren te gaan halen.

Bestuurswerk
Jos is altijd al actief geweest in bestuurswerk en fietste vorig jaar met het pluimveeteam van BIG Challenge. „Deze nevenactiviteiten brengen je ook veel. Nieuwe contacten, inzichten en andere bedrijfsvoeringen. Zo ook de fusie van Isidorus-Nederpeel, Boerenbond Deurne en Boerenbond Helden. Mooie processen om te doen. Ook ingrijpend maar we moeten samen een bedrijf klaar maken voor de toekomst.”

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal