Pluimveeweb: 'Veel acute snot besmettingen bij hobby pluimvee'

06-05-2016

Acute snot (Coryza) besmettingen komen vaak voor bij hobby pluimvee. Dat meldt Avined vrijdag 6 mei in een update.

In de afgelopen maand is er op vier pluimveebedrijven acute snot vastgesteld. Naar aanleiding van deze uitbraken is in de pluimveesector veel behoefte ontstaan naar duidelijke informatie over herkomst van deze uitbraken en preventiemogelijkheden. Daarom geeft Avined hier nadere informatie over.

Verband met hobbypluimvee

Door volledige medewerking van alle betrokkenen heeft de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) kunnen constateren dat er een mogelijke relatie is tussen in ieder geval een van de besmettingen en besmet hobby pluimvee.

GD ziet de afgelopen jaren binnen de monitoring dat Coryza (acute snot) ook voorkomt binnen hobby pluimvee. Besmet hobby pluimvee kan daarom een risico zijn voor commercieel pluimvee.  Aanvullend onderzoek van stammen die voorkomen in commercieel pluimvee en hobby pluimvee kan aanwijzingen geven of dezelfde stammen circuleren.

Bron van pluimveeziekten

Het is bekend dat hobbymatig gehouden pluimvee een bron kan zijn van verschillende pluimveeziekten. Wat betreft acute snot wordt aangenomen dat infecties en dragerschap veel voorkomen in de hobbysector, harde cijfers hierover ontbreken echter tot op heden.

Wel wordt acute snot met enige regelmaat aangetroffen in hobbydieren ingestuurd naar de sectiezaal van GD. Kippen (en andere hoenderachtigen) geïnfecteerd met acute snot (al dan niet met ziekteverschijnselen) vormen een groot risico voor kippen in hun omgeving.

Ook bij hobbymatig gehouden pluimvee en wilde hoenderachtigen kunnen namelijk dragers van acute snot ontstaan, wat inhoudt dat de bacterie aanwezig is zonder duidelijke ziekteverschijnselen bij de kip of aanwezig blijft na herstel van de ziekte. Nu een van de besmettingen waarschijnlijk ook een link heeft met besmet hobby pluimvee is naar mening van Avined het belangrijk dat de sector wordt geïnformeerd.

Direct contact vermijden

Het is voor acute snot en andere pluimveeziekten zoals bijvoorbeeld M.g. en M.s. van groot belang om direct en indirect contact tussen commercieel en hobbymatig gehouden pluimvee te vermijden. Mensen die in contact komen met zowel commercieel als hobbymatig gehouden pluimvee moeten extra alert zijn op de hygiëne.

Hoewel de bacterie slechts kort overleeft buiten de kip, kan hij ook via  materialen en mestdeeltjes verspreid worden. Nadere informatie over hygiënemaatregelen die de betrokken partijen bij een acute snot uitbraak kunnen nemen zijn te vinden in de flyers op de website van de GD.
 
Nog beter is het volgens Avined om met preventiemaatregelen en extra hygiëne een besmetting te voorkomen. Daarom adviseert Avined pluimveehouders en erfbetreders elkaar erop aan te spreken contact tussen hobby- en commercieel gehouden pluimvee uit te sluiten. Dat betekent bijvoorbeeld dat er geen contact mag zijn geweest met hobbykippen of hobbykippenhouders voordat het erf en/of de stallen wordt betreden.  

Tekst:Avined & Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal