Boerderij - blogs: 'Mogen we dieren houden om er geld mee te verdienen?'

08-05-2016

8 mei 2016

Bekijk profiel
In mijn pubertijd hielp ik thuis als de legkippen aan het eind van de ronde weggingen. Een rotklus om de kippen uit de kooitjes van draadroosters te pakken. Het was zwaar en onhandig werk, maar met een hele groep jongens wel dikke lol.  

Het kippenvangen in volièrestallen is een vak op zich en vangploegen zijn professionele bedrijven geworden. Via IKB voor de pluimveeservicebedrijven is een enorme verbeterslag gemaakt: er wordt gelet op hygiëne en werknemers worden goed ingewerkt, zodat de hennen op een goede manier in de kratten worden gestopt. Elke verandering in het dagelijkse leven van een kip levert het dier echter stress op, zo ook het vangen en laden. Dat is onvermijdelijk.

Aandacht voor dierenwelzijn

Ik sta open voor de beleving en mening van anderen, maar de discussie die is ontstaan door het rapport 'Uitgelegde hennen op transport, hou het kort' van de Dierenbescherming, raakt volgens mij een veel diepere kwestie: mogen we nog wel dieren houden om daar geld mee te verdienen?

Als dat alleen mag volgens de 'Ot en Sien-methode', dan zijn we snel uitgepraat. Dat is niet de realiteit van vandaag. Er is veel veranderd sinds de tijd van Ot en Sien. De legkippen van nu leveren topprestaties: ze gaan zeer efficiënt om met voer en kunnen langer goede eieren leggen. Ik vind dat duurzaamheid in een eierdop. Er is volop aandacht voor dierenwelzijn, maar wanneer is het genoeg?

'Het zal nooit de limousine worden met een borrel onderweg'

Ja, wij houden onze dieren om er geld mee te verdienen. En dat lukt niet meer met het aantal dieren, zoals mijn opa dat kon. In het land van compromissen zijn we met elkaar aan het zoeken naar de meest wenselijke manier om het laatste stukje van het leven van hennen naar de slachthaak zo goed mogelijk te laten verlopen. Het zal nooit de limousine worden met een borrel onderweg, maar we komen er vast samen wel uit.

Start een discussie of stel een vraag.

 
 

Inloggen op de ledenportal