Boerderij: Prijsdaling scharreleieren remt af

06-05-2016

6 mei 2016 laatste update:9 mei 2016
De prijsdaling van scharreleieren remt af. De NOP-richtprijs voor 100 stuks bruine scharreleieren in de klasse 62/63 gram zakte met 2 cent naar €5,30. De NOP-richtprijs 2.0 voor deze eieren liet een lichte stijging zien. De prijs pluste met 1 cent naar €6,04 per 100 stuks.

De afzet van scharreleieren trekt aan. Vooral vanuit de retail worden wat meer eieren gevraagd. Vanwege Hemelvaartsdag en de aankomende Pinksterdagen bestelden supermarkten wat meer eieren.

De vraag vanuit de industrie is ook wat levendiger, maar dat is nog niet genoeg om de prijzen omhoog te helpen. Een heel ruim aanbod zorgt nog altijd voor druk op de eierprijzen.

Moeizame markt kooi-eieren
De markt voor kooi-eieren blijft een zeer moeizaam verhaal. Overal in Europa worden voldoende kooi-eieren aangeboden. Vanuit Frankrijk en Spanje komen veel eieren op de markt, terwijl de vraag naar deze eieren bij lange na niet groot genoeg is voor het aanbod. Er zullen aanzienlijk minder kooi-eieren moeten komen, wil deze markt zich herstellen.

De export van eieren naar derde landen verloopt nog altijd stroef. De concurrentie vanuit Oekraïne, Turkije en de Verenigde Staten is groot. De afzet van eieren in belangrijke afzetgebieden als het Midden-Oosten en Afrika is daardoor moeizaam.

Prognose: moeizame handel.

 
 

Inloggen op de ledenportal