NieuweOogst: Boer voorkom contact met hobbypluimvee

10-05-2016

dinsdag 10 mei 2016, 11.32 uur
Om besmetting van acute snot te voorkomen, raadt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) pluimveehouders aan om direct en indirect contact met hobbymatig gehouden pluimvee te vermijden.

In de afgelopen maand zijn vier gevallen van acute snot (Coryza) bij commercieel pluimvee vastgesteld. Er zou volgens de GD een mogelijke relatie kunnen zijn tussen besmet hobbypluimvee en commercieel pluimvee op eenzelfde bedrijf.

GD onderzoekt de gevonden bacteriestammen. Volgens de gezondheidsdienst kunnen pluimveeziekten als Coryza, maar bijvoorbeeld ook M.g. en M.s., voorkomen bij hobbymatig gehouden pluimvee.

Hobbymatig 
Het is voor deze pluimveeziekten van groot belang om direct of indirect contact tussen commercieel en hobbymatig gehouden pluimvee te vermijden, schrijft de GD op haar website.

Geadviseerd wordt geen hobbypluimvee te houden op een commercieel pluimveebedrijf. Om mogelijke verspreiding te voorkomen adviseert GD strikte hygiënemaatregelen te handhaven en alert te zijn op eventuele verschijnselen van Coryza.

Verdenking 
Neem bij verdenking direct contact op met de dierenarts en licht erfbetreders in. De infectie is zeer besmettelijk, maar de bacterie kan slechts zeer kort buiten het dier overleven.

Hygiënemaatregelen zijn daarmee zeer effectief in het voorkomen en beperken van de infectie. Coryza is niet overdraagbaar op de nakomelingen van de hennen.
Auteur:Mariska Bloemberg-van der Hulst

 
 

Inloggen op de ledenportal