Pluimveeweb: iSTEP uitgebreid met marktinformatie

20-05-2016

iSTEP (het Informatiesysteem Transparante Eierprijzen) is uitgebreid met een marktinformatiesysteem. Hiermee krijgen deelnemende leghennenhouders meer inzicht in het aantal hennen en de gemiddelde leeftijd en daarmee het aanbod van eieren per houderijwijze van de leden van iSTEP.

Op basis van die informatie kunnen leghennenhouders dan besluiten wanneer ze nieuwe hennen opzetten, welke (witte of bruine) en eventueel de houderijwijze, zodat ze marktgericht kunnen produceren.

„Met de informatie uit het prijsinformatiesysteem iStep hebben deelnemende pluimveehouders al een aardig beeld van wat er leeft in de markt. Zonder marktinformatie zegt een prijs echter nog niet alles. Prijs blijft immers een kwestie van vraag en aanbod en de stemming in de markt kan op het ene moment anders zijn dan op het andere”, zegt voorzitter Leo Driessen van iStep.

Behoefte aan marktinformatie

Wat de marktinformatie betreft hebben primaire producenten nooit teveel informatie om de beste afwegingen te kunnen maken. Afnemers hebben waarschijnlijk een beter beeld wat er nog aan komt bij hun pluimveehouders. Dat er ook bij de individuele pluimveehouder behoefte is aan marktinformatie is ondertussen wel duidelijk.

„Vooral bij de vrije uitloop hebben we in de afgelopen maanden gemerkt dat er wat roering ontstond in de markt. Het zou mooi zijn als je van tevoren kan inschatten wanneer er dipjes of pieken zouden kunnen aankomen in de productie. Door een module Marktinformatie toe te voegen aan het bestaande prijsinformatiesysteem probeert iStep voor haar leden invulling aan deze behoefte te geven”, vertelt Driessen.

Betrouwbare informatie

Voor een goede weergave geldt straks net als bij het prijsinformatiesysteem, dat alle leden medewerking geven aan de vulling van het systeem. Meer gegevens leveren immers betrouwbaardere informatie. De afgelopen maand is het systeem in een testomgeving door een aantal van onze bestuursleden getest. Ook hebben we een aantal pluimveehouders al gevraagd om praktijkgegevens.

„Op basis van de gegevens die we voorlopig in de testfase hadden ingevoerd (2,5 miljoen hennen) begin je al een goed beeld te krijgen. Hier zie je al wanneer er meer of minder kippen aanwezig zijn en welke leeftijden relatief veel aanwezig zijn op een bepaald moment in de komende 15 maanden”, zegt de voorzitter.

Representatief marktbeeld

Daarbij kan dan een selectie worden gemaakt voor freiland, scharrel, kolonie en biologisch. En daarnaast voor witte en bruine hennen. „Als alle deelnemers hun gegevens invoeren, ontstaat een representatief beeld van de markt”, stelt Driessen.

Ongeveer 1/3 van het leghennenbestand in Nederland komt daarmee in beeld. „Dit levert de pluimveehouder een sterkere handelspositie met de ketenpartners. De pluimveehouder wordt hierdoor geholpen om de juiste keuze te maken op het juiste moment”, besluit de voorzitter.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal