Pluimveeweb: 'Grondei probleem opgelost door verhogen lichtintensiteit'

17-05-2016

Door de lichtintensiteit van de LED verlichting van 20 naar 80 à 90 lux te verhogen en de hanenlijnen pal tegen de zijmuren hangen, loste Van Haeren het grondei probleem in hun nieuwe vleeskuikenouderdierenstal op. Het aantal grondeieren daalde hierdoor van 1.000 naar ongeveer 50.

„In het begin van de koppel hadden we erg veel grondeieren”, zegt Willemien van Haren (55). Zij houdt samen met haar man Harry (54) ruim 30.000 vleeskuikenouderdieren in het Achterhoekse Wehl. In juni 2015 namen de vermeerderaars hun nieuwe stal voor 16.200 vleeskuikenouderdieren, waarvan 14.400 hennen in gebruik.

De adviseur van hun fokkerijorganistie raadde Van Haeren het verhogen van de lichtintensiteit sterk af. „Maar die komt ’s morgens ook geen grondeieren rapen”, zegt Willemien, die achteraf blij is dat ze de lichtintensiteit van hun LED verlichting verhoogd hebben van 20 lux naar 80 à 90 lux (100 procent). „Het aantal grondeieren nam daardoor sterk af. Op het eind hadden we slechts 50 grondeieren. Dat is weinig in een stal met ruim 16.200 vleeskuikenouderdieren.”

Hanenlijn verhangen

Van de multicolor LED verlichting gebruikte Van Haeren alleen het witte licht omdat hun fokkerijorganisatie dat adviseerde. „In de toekomst, bij onbehandelde hennen, komen de andere kleuren wellicht van pas.”

In het begin van de koppel lagen er veel grondeieren onder de hanenlijnen, die ongeveer 20 centimeter van de zijmuren hingen. „We hebben toen de hanenlijnen pal tegen de muur gehangen. Daardoor viel de schaduwrand weg en lagen er bijna geen grondeieren meer onder”, zegt Willemien.

Ventilatie bijgesteld

Van Haeren paste ook de ventilatie aan in hun nieuwe plafondstal van 28,5 bij 80 meter (binnenwerk) met inlaatventielen in het plafond hebben omdat we teveel nestdode dieren kregen door coli. „Op advies van een ventilatiespecialist hebben we spoilers aan de inlaatventielen in het plafond gemaakt. Die spoilers zorgen ervoor dat de inkomende lucht eerst langs het plafond wordt geleid en gemengd wordt met stallucht en dan pas bij de kippen komt. Daardoor hadden we minder uitval”, licht Willemien toe.

Ook zijn ze minder gaan ventileren met de drie ventilatoren achter in de linkerzijwand, die lucht richting de mestdroger blazen, omdat de luchtafzuiging in deze afdeling te hoog was. „We ventileren nu meer met de acht grote nokventilatoren achterin de stal en hebben daardoor een gelijkwaardige  luchtafzuiging voor kippen.” We konden nu een vrij hoge temperatuur aanhouden (23 graden Celsius).  Hoewel ze minder lucht door de droger blazen, bleef het drogestofpercentage met 85 procent vrijwel gelijk.

Stal kurkdroog

Van Haeren was vooraf bang voor bouwvocht in de nieuwe stal, maar had hier totaal geen last van. „De scharrelruimtes bleven mooi droog zodat de kippen mooi konden scharrelen.”

De vermeerderaars werken net als in hun andere twee stallen met mestbanden. „We draaien de mest twee keer per week af en hebben daardoor geen last van tempexkevers en wormen bij de kippen”, zegt Willemien. Van bloedluizen hadden ze wel last. „Vlak nadat we in maart de kippen weg hebben geladen, bleek dat er in de nieuwe stal ook al genoeg bloedluizen zaten.”

In één van de andere twee stallen gebruikten ze met het middel Alphamite als proef en dat werkte redelijk. „In die stal hadden we minder last van bloedluizen. We gaan het middel vanaf de komende ronde daarom in alle stallen toepassen.”

Arbeidsgemak

De vermeerderaars zijn blij dat ze hebben gekozen voor het zogenoemde ‘ei optimalisatie’ dat ervoor zorgt dat de eieren uit alle drie stallen per stal gelijk  aangevoerd worden bij de inpakmachine. „Dankzij de ei optimalisatie hoeven we de  snelheid van de eierbanden in de stal niet telkens bij te stellen.”

Ze kozen ook voor een eiercontainerlift. „De eiercontainerlift hadden we al veel eerder moeten hebben”, vindt Willemien. „Nu kan ik ook broedlades boven in de kar schuiven, vroeger kon ik daar niet bij omdat ik te klein ben.” Van Haeren heeft ook geen spijt van de silo met platte bodem. „Dankzij de platte bodem wordt ontmenging van het voer voorkomen.”

Coli

In één van hun twee oude stalen vervingen de pluimveehouders het asbestdak en de twee rijen  laagfrequente TL-verlichting door  drie rijen LED verlichting. „De lichtverdeling is daardoor beter en het aantal grondeieren lager.”

De kippen in alle stallen hadden in september en oktober 2015 last van Coli. Dankzij een antibioticakuur verhielp Van Haeren dat probleem. Verder plaatsten ze één keer hanen bij om de bevruchting op peil te houden.

„Over de hele koppel op ons bedrijf zijn we zeer tevreden. De productie lag een paar dagen boven de 90 procent, dat hebben we nog nooit gehad. De gemiddelde uitkomst lag op 87,1 procent. In de nieuwe stal lag de productie op 178 eieren per opgezette hen”, vertelt Willemien. Hun kippen werden na 60 weken geslacht.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal