Pluimveehouderij: ‘Niet gewenst dat Wakker Dier consument op verkeerde been zet’

06-06-2016

Den Haag, zondag 5 juni 2016
Staatssecretaris Martijn van Dam vindt dat Wakker Dier de nieuwe definitie voor kiloknaller helder moet communiceren naar het brede publiek. „Het is niet gewenst dat Wakker Dier consumenten op het verkeerde been zet.”

De staatssecretaris reageert hiermee op Kamervragen van de VVD-leden Helma Lodders en Remco Bosma. Beide Tweede Kamerleden hadden de vragen opgesteld naar aanleiding van de nieuwe Wakker Dier campagne ‘stop de kiloknaller’.

Definitie kiloknaller
Waar de actiegroep voorheen kiloknallers definieerde als aanbiedingen met een prijs lager dan 4,12 euro per kilo, worden er nu ‘alle folderuitlatingen voor vlees en vleeswaren zonder zichtbaar dierenwelzijnskeurmerk’ als kiloknaller gerekend. Als gevolg van aanpassing concludeerde Wakker Dier dat er 40 procent meer kiloknallers in 2015 waren.

Van Dam vindt dat Wakker Dier deze aanpassing helder moet communiceren naar het brede publiek. „Zeker als door de nieuwe definitie een stijging wordt gesuggereerd die er bij het handhaven van de oorspronkelijke definitie niet of minder sterk zou zijn geweest.”

In april kondigde Wakker Dier aan dat de al jaren lopende campagne tegen kiloknallers wordt geïntensiveerd. De actiegroep krijgt bijval van 50 hoogleraren die zich achter de campagne ‘Stop de Kiloknaller’ scharen. De ondertekende petitie is aangeboden aan de brancheorganisatie van de supermarkten, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

Tekst:Ruben van Boekel

 
 

Inloggen op de ledenportal