Pluimveeweb: Tien dierenartsen overtreden antibioticaregels

12-06-2016

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vorig jaar na antibioticacontroles tien overtredingen door dierenartsen gemeld aan het Veterinair Tuchtcollege (VTC).

Dat zijn er twee meer dan in 2014. Dat staat in het jaarverslag van de NVWA, meldt Veearts.nl. De NVWA dat de aanpak van de antibioticacontroles vorig jaar is veranderd: van controles op de voorraad antibiotica bij de veehouder naar een zorgvuldigheidstoets van voorschrijven en afleveren door de dierenarts.

Veelgebruikers
Inspecties van de NVWA vinden deels risico-gebaseerd plaats. Daarbij maakt de NVWA gebruik van het koppelen van databestanden ‘om nog efficiënter en risicogerichter te kunnen werken’. Het resultaat is dat de NVWA steeds vaker op de ‘juiste’ bedrijven komt, zoals veelgebruikers en bedrijven met grote schommelingen in het antibioticagebruik.

Maandag meldde de Autoriteit Diergeneesmiddelen (de SDa) dat het antibioticumgebruik in de varkenshouderij in 2015 met 5 procent daalde ten opzichte van 2014. Het totale gebruik van antibiotica in de Nederlandse veehouderij is in 2015 gedaald met 58,4 procent ten opzichte van referentiejaar 2009.

De SDa constateert dat er nog bedrijven zijn, die geen verandering in gebruik laten zien. De bedrijven in het actiegebied (rood) en signaleringsgebied (oranje) zullen aangezet moeten worden tot extra inspanningen om het gebruik te verlagen. Het SDa zegt dat hier ook naar de rol van de dierenarts wordt gekeken.

Tekst:Ruben van Boekel

 
 

Inloggen op de ledenportal