Boerderij: Protest tegen uitloopverbod Oss

14-06-2016

De afdeling van GroenLinks in het Brabantse Oss is een petitie gestart tegen een dreigend verbod op onoverdekte uitloop voor kippen in de gemeente.

De gemeente Oss wil in een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied opnemen waarin staat dat onoverdekte buitenloop bij pluimveebedrijven niet meer is toegestaan.

Volgens GroenLinks is angst voor vogelgriep reden voor het verbod. De afdeling noemt het besluit ondoordacht, omdat hiermee biologische en vrije uitloopkippen verboden worden, en is daarom een petitie gestart. "Een grote stap terug in dierenwelzijn en voedselproductie die (meer) in evenwicht is met de omgeving", aldus fractievoorzitter Dolf Warris. In de petitie verwijst de partij naar de Dierenbescherming, die eerder schreef dat besmetting met vogelgriep niet zozeer te relateren is aan het binnen of buiten lopen van kippen. "Zo is er meer vogelgriep op kleigrond en meer bij (binnen zittende) kalkoen dan bij kippen", aldus GroenLinks Oss.

 

De partij roept daarnaast inwoners van de gemeente op om een reactie op het plan naar het college van de gemeente Oss te sturen. Een voorontwerp van het bestemmingsplan buitengebied Oss 2017 ligt tot en met 22 juni ter inzage. Tot die datum kunnen inspraakreacties worden ingediend.

 
 

Inloggen op de ledenportal