Pluimveeweb: Vraag naar kooi eieren neemt af

21-06-2016

De laatste jaren is de vraag naar eiproducten gemaakt van kooieieren steeds minder geworden, dit merkt Math Lemmers directeur van Global Food Group, op. Binnen Europa zijn er steeds meer bedrijven die kiezen voor scharrel eiproducten, daarnaast neemt de vraag van vrije uitloop en biologische eiproducten ook toe.

Volgens Math Lemmers is de belangrijkste oorzaak voor deze ontwikkeling de maatschappelijke discussie rondom het dierenwelzijn van pluimvee dat wordt gehouden in verrijkte kooien. Grote producenten van voedingsmiddelen voelen de druk van NGO’s en consumenten om eieren afkomstig van scharrel, vrije uitloop en biologische bedrijven te gebruiken en hiermee dus de kooi eieren links te laten liggen. Deze ontwikkeling is niet alleen in Nederland bezig maar naar mijn weten in heel Europa, aldus Lemmers. Op dit moment is 53% van de geproduceerde eieren in Europa een kooi-ei, dit zal naar verwachting komende jaren steeds minder worden.

De trend van afnemende vraag van kooi eieren geldt niet alleen voor de europese landen, ook in de Verenigde Staten komt er steeds meer discussie rondom kooi eieren. Hier neemt de vraag naar eieren die afkomstig zijn van alternatieve houderijsystemen ook toe, steeds meer Amerikaanse leg pluimvee bedrijven investeren daarom in scharrelsystemen.

 
 

Inloggen op de ledenportal