NieuweOogst: Ei vaccineren biedt kuiken bescherming

22-06-2016

woensdag 22 juni 2016, 13.46 uur
Varianten van afweereiwitten uit het aangeboren immuunsysteem, kunnen een alternatief zijn voor antibiotica. In haar promotieonderzoek toont Tryntsje Cuperus voor het eerst aan dat dit principe voor kippen werkt. 

'Vaccinatie' van kippeneieren met een variant van het afweereiwit cathelicidine 2 bleek de jonge kuikens te beschermen tegen bacteriële infecties met Salmonella en E. coli.

Cuperus promoveert op 21 juni aan de Universiteit Utrecht op haar onderzoek. Voor haar onderzoek gebruikte Cuperus een variant van het afweereiwit cathelicidine 2 van de kip.

Beter bestand tegen infecties 
Als zij dit afweereiwit drie dagen voor het uitkomen in het ei toediende, bleken deze kuikens in hun eerste levensweek beter bestand tegen infecties met Salmonella en E. coli. Ook was het aantal immuuncellen in hun bloed verhoogd.

Cuperus toonde verder aan dat het afweereiwit na 'vaccinatie' van het ei in de longen en darmen van het embryo aanwezig is. Tussen wel en niet behandelde gezonde kuikens van één week oud, bleek ook de samenstelling van de bacteriepopulatie in de darmen te verschillen.

Geen andere verschillen 
Andere duidelijke verschillen tussen het immuunsysteem van behandelde en niet-behandelde kuikens vond zij niet. Cuperus vermoedt dat zij eerst een infectie moeten krijgen voor de werking van het peptide zichtbaar wordt.
Terug Auteur:Ilona Lesscher

 
 

Inloggen op de ledenportal