Pluimveeweb: Miljoenen euro's schade door extreme hagel en storm

27-06-2016

maandag 27 juni 2016
De schade van het noodweer van afgelopen week loopt in de honderden miljoenen. Ook veel pluimveehouders hebben schade.

Extreme hagel, zo groot als een ei, in combinatie met een zware storm, heeft in de nacht van 23 op 24 juni een spoor van vernieling aangericht in grote delen van het Limburgse, Brabantse en Gelderse platteland. Er zijn veel gewassen verloren gegaan, maar er is ook enorme schade aan stallen, kassen en loodsen.

Pluimveehouder 1 miljoen euro schade
In het gebied rondom het Brabantse Someren is zeker 460 miljoen euro schade. Veel schade aan gewassen, tuinbouwbedrijven en stallen. Vermeerderaars Twan en Jeroen Engelen uit Someren hebben zeker 1 miljoen euro directe schade. Twan: „We lagen net in de vuurzone. Alle daken van de drie bedrijven, de zonnepanelen, deuren en ramen zijn door de hagel fors beschadigd. Ook de woonhuizen en auto’s zijn beschadigd.” Een van de drie bedrijven staat op dit moment leeg; er moet nu flink gewerkt worden zodat de kippen volgende week opgezet kunnen worden.

Engelen heeft sinds 7 juni een verzekering voor hagelschade. „We hadden geïnvesteerd in zonnepanelen en dat was de reden om de verzekeringen weer eens te bekijken. Die zonnepanelen, die nu verwoest zijn, hebben ons gered.”

Verzekering
Boeren en tuinders doen in eerste instantie een beroep op hun verzekeringsmaatschappij. Een deel van de schade zal buiten de reguliere verzekering vallen.  Volgens LTO mogen boeren, tuinders en andere bewoners van het buitengebied daar niet eenzijdig de dupe van worden. Er is hier geen sprake meer van een normaal bedrijfsrisico, daarvoor waren de weersomstandigheden te uitzonderlijk.
Een groot aantal pluimveehouders heeft geen verzekering voor hagelschade. De hagelschade is nu zo extreem. „Normaal komt die van boven, maar zelfs deuren en ramen zijn kapot of beschadigd,” zegt Twan Engelen.

Crisisoverleg
Maandag 27 juni is er crisisoverleg tussen ZLTO, LLTB, verzekeraars en het ministerie van Economische zaken.  Woensdag 29 juni bezoekt staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken Limburgse boeren die gedupeerd zijn door het zeer natte voorjaar.

LLTB en ZLTO vinden dat er hulp moet komen voor de getroffen landbouwers en verwacht op korte termijn actie van het kabinet. Met lokale overheden overleggen ze over snelle acties m.b.t. vergunningen voor asbest verwijdering zodat er geen kostbare tijd verloren gaat.

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal