Boerderij: Graanprijzen naar de bodem

04-07-2016
De graanprijzen kelderden vorige week. De daling was in de VS nog groter dan in Europa. Het USDA publiceerde de definitieve areaalcijfers. Het IGC kwam met een zeer optimistische graanprognose.

Vorige week was een drama voor de graanprijzen, vooral in de Verenigde Staten. De tarweprijs kelderde eind vorige week op de termijnmarkt in Chicago. Het meest verhandelde contract (september 2016) sloot vrijdag 1 juli op 4,30 dollar per bushel (€142 per ton). Over de hele week verloor het septembercontract 7,5 procent aan waarde. Dat zijn wekelijkse dalingen die niet vaak voorkomen. Op de termijnmarkt in Parijs werd het decembercontract vorige week 4,5% goedkoper.

Ook mais werd goedkoper. In Chicago verloor het meest verhandelde contract (september-2016) net als tarwe vorige week 7,5%. In Parijs bleef de daling (november 2016) beperkt tot 2,8%.

Maisprijs sleurt tarweprijs mee omlaag

De graantelers kregen vorige week twee zaken voor de kiezen. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) publiceerde donderdag 30 juni de definitieve gewasarealen. Het areaal korrelmais groeit 7% naar 38,1 miljoen hectare. Dat is het derde grootste maisareaal in de VS sinds 1933. De maisprijs sleurt die van tarwe mee omlaag. Ondanks dat het tarwe areaal in de VS 7% krimpt naar 20,6 miljoen hectare. Omdat wereldwijd veel tarwe van het land komt, daalt de prijs. Daarnaast heeft de VS meer mais op voorraad dan gedacht.

Graanvoorraad groeit naar record

De tweede dreun kregen de graanprijzen op vrijdag 1 juli, toen de International Grains Council (IGC) de juliprognose publiceerde. De IGC is zeer optimistisch over de graanoogst van seizoen 2016-'17. De graanorganisatie gaat uit van een productie van 2.026 miljoen ton, exclusief rijst. Alleen in 2014-'15 oogstte de wereld meer graan (2.046 miljoen ton). De graanvoorraad in de wereld groeit dit seizoen naar een record van 482 miljoen ton. De tarweproductie overstijgt dit seizoen het verbruik met 9 miljoen ton. Drie maanden geleden ging de IGC nog uit van een tekort van 3 miljoen ton.

In Europa dalen de graanprijzen minder hard. Door alle regen groeien de zorgen over de kwaliteit. Dat geldt inmiddels ook voor de landen rond de Zwarte Zee.

 
 

Inloggen op de ledenportal