Pluimveeweb: Kabinet wil veehouderij begrenzen in wet dieraantallen

08-07-2016

Den Haag, vrijdag 8 juli 2016
Het kabinet gaat provincies de mogelijkheid geven de omvang van veehouderijen verder te begrenzen in de nieuwe wet dieraantallen.

Dat schrijven staatssecretarissen Martijn van Dam (EZ) en Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) donderdag 7 juli in een Kamerbrief. Het kabinet komt met dit wetsvoorstel na het onderzoek Veehouderij en Gezondheid Omwonenden. Uit dat onderzoek blijkt dat mensen die in een straal van een kilometer van vijftien of meer veehouderij bedrijven wonen meer luchtwegklachten hebben. 

„Het is het belangrijk dat provincies over optimale mogelijkheden beschikken om te kunnen sturen op dieraantallen in zowel het belang van de kwaliteit van de leefomgeving als in het belang van volksgezondheid. Daarom zal het kabinet het eerder aangekondigde wetsvoorstel dieraantallen verder in gangzetten”, schrijven Van Dam en Dijksma.  

Het kabinet past het wetsvoorstel aan en deze wordt naar verwachting rond het kerstreces aangeboden aan de Tweede Kamer. De pluimveesector heeft al aangegeven niets te zien in de wet dieraantallen. 

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal