Pluimveeweb: Techniek heeft de toekomst

15-07-2016

vrijdag 15 juli 2016
WUR onderzoekt de mogelijkheden van Precision Livestock Farming in de pluimveehouderij en vraagt informatie van pluimveehouders. Johan van Riel: 'Uit reacties blijkt dat er veel interesse is voor nieuwe vormen van automatisering. Wij vragen pluimveehouders om hun ideeën te delen en de enquête in te vullen.'

Wageningen UR Livestock Research onderzoekt momenteel de interesse en mogelijkheden voor een nieuwe generatie van Precision Livestock Farming (PLF) tools in de pluimveehouderij. Deze tools zijn gericht op het ondersteunen van het management van de pluimveehouder en het uit handen nemen van eenvoudige handelingen door pluimveehouder.

Dagelijks management
Precision Livestock Farming omvat allerlei hulpmiddelen in de stal, uitloop of bedrijf. Het dagelijks management op een pluimveebedrijf richt zich steeds meer op het voorkomen van verstoringen en afwijkingen, waarbij de dieren op een gezonde en welzijnsvriendelijke wijze kunnen produceren. De controle die hiervoor nodig is in de stallen wordt middels de installatie van meetapparatuur (sensoren) steeds vaker geautomatiseerd.

Reacties
Uit reacties van pluimveehouders en –agribusiness blijkt veel interesse voor nieuwe vormen van geautomatiseerde diercontrole. Reacties als ‘tussen de dieren zie je veel meer’ en ‘meerwaarde van 24 uur per dag controleren’ worden vaak gegeven.Wageningen UR Livestock Research trekt hieruit de conclusie dat het onderwerp interessant genoeg is om te proberen om een onderzoeksproject met het pluimveebedrijfsleven op te zetten. De gesprekken met enkele bedrijven worden op dit moment gevoerd.

Vul enquête in
Om de motivatie van pluimveehouders voor deze ontwikkeling te onderzoeken is eind juni een enquete online gezet.  Deze enquete loopt nog steeds en pluimveehouders worden hierbij uitgenodigd om deze enquete in te vullen. De mening van pluimveehouders kunnen middels de resultaten van deze enquete worden meegenomen en zal bijdragen aan de toekomstige focus op de hierboven beschreven techniekontwikkeling in de pluimveehouderij

Vul hier de enquete in. Alvast hartelijk dank voor uw medewerking.

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal