Pluimveeweb: 'Sommige kippen bestand tegen vogelgriep'

20-07-2016

woensdag 20 juli 2016
Sommige kippen zijn bijna volledig bestand tegen een ernstige variant van vogelgriep. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Engelse Pirbright Institute.

In het onderzoek kwam naar voren dat de kippen een stam vogelgriep bij zich droegen maar genetisch resistent tegen de ziekte waren. De kippen scheidden het virus een bepaalde periode wel uit via hun luchtwegen. 

De onderzoekers ontdekten dat dit was de enige manier van verspreiding van het virus was en dat de resistente kippen daardoor het virus daardoor niet massaal konden verspreiden. Verdere resultaten in de studie suggereren dat dit kan komen door een genetische beperking in het dier dat de verspreiding van het virus bij in het lichaam stopt.

Kippen die vatbaar voor de ziekte waren, scheiden het virus via uitwerpselen en gedurende een langere periode uit.

‘Genetisch resistant’
„Tot nu toe wisten we relatief weinig over hoe de genetica van een vogel haar reactie op griep virus kan beïnvloeden, maar dit nieuwe onderzoek, dat voor de eerste keer laat zien dat sommige pluimvee lijnen genetisch resistent zijn tegen de vogelgriep, is een belangrijke stap voorwaarts”, zei Dr Colin Butter van de School of Life Sciences aan de Universiteit van Lincoln, die nauw betrokken bij het onderzoek was. 

Volgens Professor Venugopal Nair, hoofd van het vogelgriep virusziekten programma aan het Pirbright Institute, kan het onderzoek in de toekomst grote gevolgen hebben voor de pluimveehouderij, evenals voor menselijke griep behandelingen. Kijk voor meer informatie over het onderzoek op de website van het Engelse Pirbright Institute

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal