Pluimveeweb: 2 nieuwe hoog-pathogene vogelgriep uitbraken in Frankrijk

20-07-2016

In het zuiden van Frankrijk zijn twee nieuwe hoogpathogene vogelgriep uitbraken vastgesteld.

In de Dordogne, dichtbij de stad Ladornac, is op 18 juli 2016 op een bedrijf met 4.400 kippen HPAI H5N1 vastgesteld. In het departement Aveyron, nabij de stad Vareilles, is op 19 juli een bedrijf met 2.080 eenden HPAI H5 vastgesteld. Het N-type is nog niet bekend. Bij deze eenden waren geen klinische verschijnselen. In dit departement waren niet eerder HPAI besmettingen vastgesteld.

Dat maakte het Franse Ministerie van Landbouw dinsdag 19 juli bekend. De uitbraken werden ontdekt omdat vanwege de herbevolkingsstrategie pluimvee extra wordt onderzocht op de aanwezigheid van vogelgriep.

Vogelgriep dreiging

De Franse regering benadrukt dat de intensievere controle op de aanwezigheid van vogelgriep om het getroffen gebied weer te kunnen herbevolken, incidenteel kan leiden tot het ontdekken van vogelgriep gevallen, wat niet hoeft te betekenen dat de vogelgriep dreiging toeneemt.

Daarom heeft het Franse Ministerie tegelijk met de publicatie van de nieuwe besmettingen een uitvoerige rapportage over de monitoringsresultaten gepubliceerd, meldt Avined.

De Franse overheid grijpt deze publicatie wel aan om de noodzaak van bioveiligheidsmaatregelen in heel Frankrijk te benadrukken. „Wij onderstrepen dit statement”, zegt Alex Spieker van Avined.

Tekst:Tom Schotman & Avined

 
 

Inloggen op de ledenportal