Pluimveeweb: Groeimarkt vrije uitloopeieren biedt kansen

25-07-2016

De markt voor vrije uitloopeieren ontwikkelt zich sterk. Zowel voor biologische als voor freiland eieren worden bij een juiste aanpak goede resultaten behaald. Pakstations en eierhandelaren geven aan dat zij tot 2024 een groeiende vraag verwachten. Deze verwachting schept kansen voor pluimveehouders met grond rondom het bedrijf.

Voor grond dat omschakelt naar biologisch geldt bij de SKAL een omschakeltermijn van 56 weken. In de stal is de bezettingsdichtheid voor biologisch 6 legkippen per m2 leefoppervlakte en voor freiland 9 legkippen per m2. Zowel voor biologisch als freiland geldt een maximum van 2.500 legkippen per hectare. De uitloopweide moet aan de stal grenzen en er moet maximaal 350 meter loopafstand zijn van de dichtstbijzijnde uitloopopening van de overdekte uitloop. De grens van de uitloopweide moet minimaal 50 meter bij omwonenden (ook agrariër) vandaan blijven.

Let wel op het bestemmingsplan; een aantal gemeentes staat op grondgebonden bedrijven geen mogelijkheden toe om een intensieve tak te starten. 2.500 legkippen per hectare zien sommige gemeenten als grondgebonden. Om legkippen te houden zijn pluimveerechten noodzakelijk. Momenteel is hier zowel in de koop- als leasemarkt moeilijk aan te komen. Meerdere banken eisen voor het geven van de financiering dat 100% van de pluimveerechten zijn vastgelegd in een koopovereenkomst.

AR Bedrijfsontwikkeling heeft specialistische kennis in huis om u deskundig te begeleiden. Neem contact op met onze adviseurs, telefoon 0317-499599 of mail info@ar-bedrijfsontwikkeling.nl.

 
 

Inloggen op de ledenportal