Boerderij: Enquête roofvogel in kippenuitloop tot 31 augustus

12-08-2016

Het Louis Bolk Instituut heeft de einddatum voor het invullen van de ‘roofvogelenquête’ met tien dagen verlengd tot 31 augustus.

Zo hoopt het instituut dat meer pluimveehouders met uitloopkippen de vragenlijst op internet invullen.
Het Louis Bolk Instituut in Zeist wil met de antwoorden op de enquête meer te weten komen over de omvang van de schade door roofvogels en andere predatoren op sectorniveau, in euro’s en ten opzichten van andere uitval, zoals door ziekte.

Ervaring vrije-uitloopkippenhouder van groot belang
Tot nu toe hebben vooral pluimveehouders met biologische (opfok)hennen de vragenlijst ingevuld. Slechts enkelen met ‘reguliere’ vrije uitloop. Onderzoekster Monique Bestman roept vooral pluimveehouders uit die groep vrije-uitloopkippenhouders op de enquête in te vullen.

Geen uitval door roofdier? Vul enquête toch in
Ook pluimveehouders met uitloopkippen die géén uitval door roofdieren hebben, kunnen reageren. Want het instituut is ook benieuwd waardoor zij geen probleem hebben.

De pluimveehouders die de enquête al hebben ingevuld, gaven allemaal aan een probleem te hebben met roofvogels, vossen en soms ook andere roofdieren. De getallen van wat de pluimveehouders dood in de uitloop vonden en wat gedood was door roofdieren, liepen op tot 1.500 kippen per ronde.

Verschil tussen telling slachterij en staladministratie
Verschillen tussen tellingen in de slachterij en de staladministratie, waren volgens de pluimveehouders ook grotendeels aan roofdieren te wijten. Dat zat bij de meeste bedrijven tussen 250 en 750 kippen. Een paar bedrijven waren bij het laatste koppel bijna 3.000 hennen kwijt.

 
 

Inloggen op de ledenportal