Boerderij: 'Vangmethode uitgelegde kippen niet van deze tijd'

20-08-2016

Terwijl pluimveestallen en slachterijen zich continu ontwikkelen, staat de manier waarop uitgelegde kippen gevangen en geladen worden al een tijd stil.

Op vrijwel alle bedrijven - inclusief de biologische - worden kippen bij hun poten gepakt en ondersteboven in kratten gestopt. Bij het dichtdoen en stapelen van kratten worden lichaamsdelen regelmatig geplet.

Onlangs waren we weer aanwezig bij het vangen en laden van pluimvee. We zagen twee geladen kratten van de truck vallen. Eén krat zal vol bloed en de kippen waren gewond. De kratten werden gewoon weer op de truck gezet. Want, zo vertelde de kippenvanger, de kippen zaten toch al in de krat.

Enorme stressfactoren
Laten we eerlijk zijn: de manier waarop kippen gevangen worden, is allerminst vriendelijk. Wist je bijvoorbeeld dat het corticosteronniveau (stresshormoon) bij het vangen toeneemt met factor 3 en het aantal hartslagen per minuut stijgt met 100? Dit komt niet alleen door angst en pijn, maar mogelijk ook door ademhalingsproblemen. Kippen hebben geen middenrif: als ze ondersteboven hangen, komen hun longen in verdrukking. Ook zijn kippen erg gevoelig voor beweging en geluid. Via speciale zintuigen in hun ogen, huid en poten nemen ze kleine vibraties via de lucht en de grond waar. De beweging van de heftruck, vangers die schreeuwen en het schudden met kratten zijn enorme stressfactoren.

Cursus diervriendelijker kippen vangen
Meer kennis over de kip kan een hoop leed voorkomen. Afgelopen mei hebben we daarom onze eerste dierenwelzijnscursus gegeven aan vangbedrijf Gemril in Arnhem. In deze cursus vangen we kippen op de Zweedse manier: rondom de borst in plaats van aan de poten. Het kost meer tijd, maar de Dierenbescherming en Rondeel willen er evenwel mee aan de slag. De markt vraagt erom.

Of de Zweedse vangmethode de oplossing is voor de reguliere sector, weten we niet. Het is een uitdaging om een vangmethode te ontwikkelen die diervriendelijk én efficiënt is. Maar als we de handen ineenslaan moet dat lukken!

 
 

Inloggen op de ledenportal