Pluimveeweb: EZ trekt DGF-beschikkingen niet in

29-08-2016

Het EZ heeft in een overleg met vertegenwoordigers van de pluimveesector medegedeeld dat de definitieve beschikkingen van de Diergezondheidsfondsheffing (DGF) voor pluimveebedrijven over 2015 niet in worden getrokken.

Het ministerie en uitvoeringsorganisatie RVO.nl lieten weten dat dit juridisch niet mogelijk is. Wel komt er een betere uitleg van de berekening, zodat pluimveehouders meer inzicht krijgen in hoe het heffingsbedrag tot stand is gekomen.

Goede uitleg nodig
Er komt een goede uitleg aan alle pluimveehouders zodat ze zelf een berekening kunnen maken of de RVO-berekening klopt. “De heffing van 2015 is zoveel hoger dan 2014 omdat ook over zittende koppels waarover je in 2014 al betaald hebt, je ook in 2015 de nog zittende dagen heffing moet betalen”, licht Eric Hubers toe. Dat veroorzaakt grote verschillen.

Uitval wordt niet meegenomen in de berekening. Bij de salmonellaheffing zijn fouten gemaakt met een lagere heffing voor de scharrelhennen. De lagere heffing wordt nu niet hersteld, maar waarschijnlijk volgend jaar.

Het ministerie gaat aan tafel met de kalkoenbedrijven omdat alle bedrijven op één na een foutieve aanslag hebben ontvangen.

Berekening 2016
Verder overleg is nodig. „Dit is een aparte gang van zaken. Binnenkort zitten we weer in overleg met het ministerie want er is nog veel niet duidelijk. Als je het niet eens bent met de schikking dien je binnen zes weken een bezwaar in te dienen, dus de tijd dringt”, zegt Eric Hubers. LTO/NOP adviseert pluimveehouders zelf de berekening te maken en indien nodig bezwaar te maken. Voor half september moet het bezwaar ingediend worden.

Een werkgroep, waar ook pluimveehouders in zitten, werkt voor het nieuwe heffingsjaar 2016 een praktisch voorstel van heffen uit.

Op de site van RVO.nl staat een uitleg hoe de aanslag is berekend.

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal