Pluimveeweb: Minimaal 10.000 hectare Nederlandse soja

10-09-2016

De overheid wil dat binnen enkele jaren in Nederland op minimaal 10.000 hectare soja geteeld wordt. Deze ambitie is opgetekend in de ‘Green Deal Soja in Nederland’ vanuit de ministeries van Economische Zaken én Infrastructuur & Milieu samen met Agrifirm en de provincies Groningen, Friesland en Drenthe.

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken: „Deze Green Deal laat zien hoe innovatief onze agrosector is. Op dit moment importeren we soja van over de gehele wereld. We verwerken het in verschillende voedingsmiddelen én voor veevoer. Met een soja productie op eigen bodem wordt kennis opgedaan en een nieuwe markt aangeboord. Het is een nieuw verdienmodel voor ons land. Deze win-win situatie geeft een nieuw toekomstperspectief voor alternatieve eiwitproductie.”

Veredelingswerk nodig
Praktijkervaringen tonen aan dat de sojateelt in Nederland haalbaar is, stelt Agrifirm. Wageningen University & Research onderzoekt in samenwerking met Agrifirm eiwitrijke en vroegrijpe sojarassen onderzocht die geschikt zijn voor de Nederlandse bodem. Voor een professionele teelt moet de productiviteit nog verder worden verhoogd en moeten betere vroegrijpe rassen worden geïntroduceerd. In deze Green Deal is overeengekomen dat betrokken partijen zich gaan inzetten voor een verdere kennisontwikkeling en professionalisering van de sojateelt; gericht op het verbeteren van het teeltrendement en ook op het ontwikkelen van marktketens.

Betrokken ministeries gaan zich inzetten om de productie van soja maximaal te bevorderen door knellende wet- en regelgeving aan te passen. Zo onderzoekt het ministerie van EZ ondersteuning via instrumenten als het GLB. De drie Noordelijke Provincies hebben subsidie beschikbaar gesteld om praktijkervaring uit te wisselen tussen telers en adviseurs, om daarmee de teelt versneld te optimaliseren.

Sojamelk
„Door het hoge eiwitgehalte is soja een belangrijke grondstof bij de productie van veevoer”, aldus Ton Loman, voorzitter hoofddirectie Agrifirm Group. „Op dit moment zijn we sterk afhankelijk van de import van soja uit Noord- en Zuid-Amerika. Met dit initiatief komen er meer sojaproducten van eigen bodem beschikbaar. Deze zullen vooralsnog worden ingezet voor de humane consumptie, zoals sojadrinks.”

Tekst:Erik Colenbrander

 
 

Inloggen op de ledenportal