Pluimveeweb: Kip met gouden eieren woont in Australiƫ

17-09-2016

De kip met gouden eieren woont in Australië. Bekijk de film en fotoreportage van het grootste biologische legbedrijf in Australië: Fraser Coast Free Range Eggs.

Wie vindt dat hij als biologische pluimveehouder te weinig verdient in Nederland,
zal met afgunst kijken naar de collega’s ‘down under’ in Australië. Daar krijgen ze
30 eurocent per ei. Een mooie markt: goede prijzen en weinig concurrentie. Bekijk hier de fotoreportage van het bedrijf van Max en Pam Alexander uit Dundowran in Queensland. Lees het volledige artikel in de nieuwste uitgave van het vakblad Pluimveeweb.

Wanneer u het vakblad Pluimveeweb, dat donderdag 15 september is uitgekomen, niet heeft ontvangen, vraag het dan hier gratis aan

Klik hier voor meer informatie over de Australische pluimveehouderij. De Australian Egg Corporation heeft ook een consumentenwebsite en een voor gezondheidsprofessionals. Met resultaat: de consumptie is in vijf jaar met 24,5 eieren gestegen naar 225,6 ei per inwoner.

Bekijk hier een film van het bedrijf. voor wie wil emigreren: het bedrijf staat te koop; kijk hier voor meer informatie.

Fraser Coast Free Range Eggs is een van de vier biologische leghenbedrijven in Australië. Max en Pam Alexander houden 60.000 biologische hennen in Dundowran, een dorpje bij de kustplaats Hervey Bay in Queensland in het Noord-Oosten van Australië.

Het bedrijf is 137 hectare groot en heeft een vergunning om 200.000 hennen te houden. Op het terrein staan op grote afstand van elkaar zeven boogstallen. De weg loopt dwars door de uitloop.

Max en Pam startten 28 jaar geleden met het pluimveebedrijf: scharreleieren met uitloop. Elf jaar geleden maakten Max en Pam de overstap naar biologische kippen. De vraag naar biologische eieren was in opkomst.

Op het thuisadres staat de opfokstal, de voerloods en de inpakruimte. Alexander fokt zelf alle hennen op in een strooiselstal met twee afdelingen.

De zeven stallen zijn boogstallen met drinknippels en voerpannen. De stallen zijn eenvoudig: bogen met open zijkanten. In de zomer zorgen extra ventilatoren voor koeling. In het midden een legnest van een Australisch merk. Een eierraapmachine komt van achteren langs de nest en legt de eieren op een band.

Max en Pam Alexander kopen grondstoffen en mengen het voer zelf. „Biologische soja uit China, tarwe, een kern en sorghum. Mais wordt in Australië niet gebruikt voor pluimveevoer. Alexander mengt het voer met een tractor en vult daarmee bij elke stal de silo.

De zijkanten zijn open. Via ruiters kunnen de kippen op stok.

In de voorruimte staat een kleine inpakker. De hennen worden tot 72 weken aangehouden. Het aantal eieren per opgezette hen, voerconversie en -prijs zijn niet bekend. De uitval is ongeveer 8 %. De opbrengstprijs per ei is 50 dollarcent.

De eieren moeten, volgens voorschrift, gewassen worden en daarna ontsmet met UV-licht.

Een Staalkat inpakker sorteert en verpakt de eieren vervolgens in diverse doosjes. Ongeveer 15% gaat in doosjes van eigen merk die ze afzetten in winkels in de nabije omgeving.

Het overgrote deel van de eieren levert Alexander aan een distributeur die heel Australië belevert.

In de Spar supermarkt in Hervey Bay is een doosje Fraser Coast Free Range Organic eggs geprijsd voor $ Aus 7,89; dat is € 5,30 dus 44 eurocent per stuk.

In alle supermarkten liggen diverse merken en soorten eieren. Gemiddeld een hoge prijs. Het aantal eieren dat de supermarkt verkoopt, zijn voor 50% batterij eieren, 40% vrije uitloop eieren, 9% scharreleieren en de laatste 1% zijn ‘specialty eggs’ waaronder biologische eieren. Australiërs eten veel eieren: gemiddeld 225,6 per persoon. In 5 jaar tijd is de consumptie gestegen met 24,5 eieren.

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal