Pluimveeweb: Vaker pokkenvirus bij hobbykippen in Vlaanderen

19-09-2016

Het aantal gevallen van pokken bij hobbykippen in Vlaanderen neemt toe. Dat meldt Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ).

Vorige week ontving DGZ een verhoogd aantal meldingen over pluimvee verdacht van pokken, meldt veearts.nl. Het gaat telkens om dieren van particulieren uit de regio Leuven/Sint-Truiden.

In tegenstelling tot hobbypluimvee wordt professioneel gehouden pluimvee (leg en reproductie) routinematig gevaccineerd tijdens opfok tegen pokken, maar vaccinatie biedt geen honderd procent bescherming. Het pokkenvirus kan bovendien lang overleven in de omgeving. In deze periode van het jaar is er een groter risico op verspreiding, omdat de overdracht gebeurt via bijvoorbeeld insecten zoals muggen en rode vogelmijten.

Insleep voorkomen

„Om insleep van het pokkenvirus te voorkomen is het belangrijk dat professionele pluimveehouders bioveiligheidsmaatregelen toepassen, zoals een strikte scheiding tussen professioneel gehouden pluimvee en hobbypluimvee, en aandacht besteden aan de bestrijding van vectoren”, meldt veearts.nl.

Tekst:Tom Schotman & Veearts.nl

 
 

Inloggen op de ledenportal