Pluimveeweb: 'Split feeding biedt tot 70 weken nog geen voordelen'

12-10-2016

Split feeding, waarbij leghennen een energie, en eiwitrijk ochtend- en een calciumrijk middagvoer krijgen, biedt de eerste 70 weken bij leghennen nog geen voordelen.

Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van het doctoraatsonderzoek van PhD student Anikó Molnár op het Proefbedrijf Pluimveehouderij in het Vlaamse Geel.

Haar doctoraatsonderzoek ‘Verlengde legcyclus bij leghennen’ focust zich op optimalisatie van voedings- en managementsfactoren waarmee ei(schaal)kwaliteit verbeterd kan worden in de laatste fase van de legperiode. Verminderde schaalkwaliteit is één van de belangrijkste knelpunten bij het verlengen van de legcyclus en hiervoor biedt split feeding een mogelijke oplossing.

Calcium verstrekken

„Dertig minuten na het leggen van een ei, vindt de ovulatie plaats. Dan volgt 3,5 uur eiwitvorming en daarna 21 uur schaalvorming. Daarom heeft een leghen in de ochtend meer energie en eiwit nodig en in de middag en avond meer calcium”, licht Molnár toe.

„Naarmate de hennen ouder worden, wordt hun calcium metabolisme minder efficiënt en wordt er vaak extra calcium in hun voer verstrekt. In split feeding wordt energie, eiwit en calcium op de juiste momenten van de dag voorzien, wanneer deze nodig zijn tijdens eivorming. Dit zorgt voor een betere benutting van nutriënten. Daarom biedt dit systeem in de laatste fase van de leg wel voordelen”, legt Molnár uit.

Voerproeven

De PhD student heeft voedproeven uitgevoerd met witte en bruine leghennen in verrijkte kooi huisvesting en met bruine leghennen in een volièrestal op het Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel. Voorafgaand aan deze proeven heeft Molnár split feeding al op experimentele schaal in het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) in Merelbeke getest met oudere leghennen (van 75 tot 92 weken). De doelstelling van de proeven in Geel is om het toepassen van split feeding op praktijkschaal te testen en de effecten op productie, eikwaliteit en botkwaliteit te bestuderen.

Tijdens haar onderzoek wordt split feeding met een standaard voerconcept vergeleken. In een conventioneel systeem krijgen de hennen de hele dag één soort voer, terwijl in split feeding in de voormiddag een energie- en eiwitrijker voer en in de namiddag een calciumrijker voer wordt verstrekt. In dit systeem is niet alleen de calcium hoeveelheid belangrijk maar ook de vorm/bron van het calcium. In de voormiddag wordt enkel fijngemalen kalksteen verstrekt (<0,8mm), die snel opgenomen kan worden om de medullaire bot reserves aan te vullen. Terwijl in de namiddag enkel grove kalksteentjes worden gegeven (>2mm) die in de krop en spiermaag voor een langere periode aanwezig zijn. En dus ’s nachts ook voor meer beschikbare calcium zorgen tijdens de schaalvorming.

Twee voeders vergeleken

Tijdens proefopzet worden twee conventionele voeders vergeleken met twee split voeders. De belangrijkste verschillen zijn de verhouding fijne en grove kalksteen in het voer (50%:50% of 30%:70%) en het tijdstip van toediening van deze Calcium bronnen. Bij split feeding wordt er fijne kalksteen in de voormiddag gevoerd en grove kalkstenen in de namiddag. Bij conventioneel wordt er iedere voerbeurt hetzelfde voer gevoerd. Om te zorgen dat de conventionele voeders qua grondstoffen gelijk en identiek zijn aan de split voeders, wordt er een basis voeder gebruikt met alle ingrediënten behalve de kalksteen. Dit wordt in verschillende percentages toegevoegd voor de verschillende behandelingen.

Tot 70 weken leeftijd werden er geen verschillen waargenomen in eischaalkwaliteit (schaaldikte of breuksterkte van de eieren). Ook was de productie vergelijkbaar tussen het conventionele voer en split feeding. Molnár verwacht dat de voordelen van een verschillend ochtend- en namiddag voeder pas bij een verlengde legperiode, vanaf 70 tot 90 weken zichtbaar zullen zijn. Haar proef is in februari 2017 afgelopen, daarna wil ze de resultaten openbaar maken.

Meer informatie over de proef is op te vragen bij Anikó Molnár, via aniko.molnar@ilvo.vlaanderen.be

Tekst:Anikó Molnár & Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal