Pluimveeweb: Pluimveehouder geeft gastles op MBO Groen

25-10-2016

Legpluimveehouder Peter van Agt uit het Brabantse Oirschot verzorgt jaarlijks een gastles op Helicon in Eindhoven. „Voedseleducatie in de praktijk. Ontzettend leuk om te doen en je kunt die studenten veel leren.”

Peter verzorgde een 1,5 uur durende gastles over kippen en eieren aan een groep van ruim 30 studenten dierhouderij.

Voorlichtingsmaterialen
De docent had voorafgaand aan de gastles aan de hand van de posters van Blij met een Ei al een en ander toegelicht. Peter van Agt: „Vorig jaar heb ik ook een les verzorgd. De docenten waren zo enthousiast dat ze de voorlichtingsposters Het ei, De Kip en De stal bij Stichting Blij met een Ei hebben besteld en die gebruiken als lesmateriaal. Ook hadden ze een driedimensionale kip met losse organen besteld. Die heb ik gebruikt  om toe te lichten hoe het spijsverteringskanaal van een kip werkt.”

Praktische uitleg
Peter startte met het uitleggen van de twee sectoren: leg- en vleespluimveehouderij en benoemt daarbij de stichting Kipkiplekker en Blij met een Ei. „Daarna ging ik dieper in op de legpluimveesector met 700 bedrijven, 30 miljoen leghennen en de bijdrage aan de export. Via de website van ons bedrijf de Kakelhoeve vertelde ik over ons bedrijf en gaf ik uitleg over de kip, de stal en de diverse huisvestingssystemen aan de hand van de grote banner van Blij met een Ei. De code op het ei kennen de meeste studenten wel.”

Voor het onderdeel voeding toonde Peter zakjes met grondstoffen en vertelde hij waar die grondstoffen vandaan komen.  Het leven van een kip vergelijkt Peter met een mensenleven; de jeugd tot 17 weken en de productiefase van 17 tot 100 weken. „Met 50 weken worden de kippen lelijker en kaal; net zoals bij de mens. Dat blijft hangen bij die pubers”, lacht Peter van Agt.  Af afsluiting legde Peter uit hoe gezond een ei is en deelde hij gekookte eieren uit met de boodschap ‘Elke dag een ei mag.’

Voedseleducatie  noodzakelijk
„Een mooie ervaring en leerzaam voor zowel studenten als docenten. Ik heb ze 1,5 uur kunnen boeien. Dat vind ik prachtig. Als je de kans krijgt om zoiets te doen, raad ik het iedereen aan. Een mooie kans om ons echte verhaal te vertellen”, aldus Peter van Agt. Hij is blij dat het kabinet onlangs 6 miljoen heeft uitgetrokken voor voedseleducatie. „Dat sluit aan bij de werkzaamheden van Blij met een Ei. We maken lespakketten en proberen die zoveel mogelijk in het onderwijs te krijgen. Het is goed dat er vanuit de overheid nu middelen beschikbaar komen om gezonde voeding in het onderwijs op de kaart te zetten”, besluit Peter die naast legpluimveehouder ook bestuurslid van Blij met een Ei is.

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal