Pluimveeweb: Milde vogelgriep op kalkoenenbedrijf in Deurne

28-10-2016

Op een kalkoenenbedrijf in het Brabantse Deurne is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een milde H5-variant. Op het bedrijf zijn naast 11.000 kalkoenen ook 3.500 fazanten en 2.000 vleeseenden gehuisvest. Deze dieren zijn buiten gehuisvest.

Omdat een laagpathogene (milde) H5 variant kan muteren tot een hoogpathogene (zeer besmettelijke en voor pluimvee dodelijke) variant, moet het bedrijf zowel bij een laag- als een hoogpathogene variant worden geruimd. Dit gebeurt op basis van Europese regels. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Maatregelen

Vanaf 28 oktober 2016 om 11.30 uur geldt er in een zone van ruim 1 kilometer rond het bedrijf in Deurne een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Binnen het gebied liggen drie andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep, meldt Rijksoverheid.nl.

HPAI in Hongarije

Vrijdagmorgen 28 oktober werd ook bekend dat gisteren in het zuiden van Hongarije (Csongrad County) bij een dode zwaan hoogpathogene H5N8 vogelgriep is vastgesteld. Dat betekent dat vrachtwagens die pluimvee of eieren kunnen vervoeren dubbel gereinigd en ontsmet moeten worden:

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal